Управљање парком "Прача" повјерено ШГ "Сјемећ" у Рогатици: Циљ очувати чудо природе

С. М.
Управљање парком "Прача" повјерено ШГ "Сјемећ" у Рогатици: Циљ очувати чудо природе

РОГАТИЦА - У Шумском газдинству (ШГ) "Сјемећ" у Рогатици, коме је Влада Републике Српске уступила на управљање парк природе "Прача", увелико се спремају да успјешно одговоре повјереном задатку, са циљем заштите јединственог подручја биодиверзитета.

Именован је координатор послова, а ова обавеза припала је дипломираном инжењеру шумарства Небојши Шубари. Он каже да је урађен Програм за спровођење мјера управљања парком у коме су утврђени општи и посебни циљеви у складу са позитивним домаћим и међународним критеријумима заштићених природних добара из категорије В какав је "Прача".

- Програмом, кога су урадили еминентни стручњаци у овој области, утврђене су двије зоне парка. Прва са 690 хектара површине спада у други степен заштине, а преосталих 3.377 хектара спада у трећи степен заштите са елементима које траже законски и други прописи - наглашава Шубара.

За све то, додаје он, потребна је и финансијска подршка.

- Само за спровођење мјера из програма требаће скоро 120.000 марака. У овом износу нису плате и други трошкови чувара шума који падају на терет "Сјемећа". Остале трошкове заједнички требало би да снесу буџет Републике Српске, локална заједница и други заинтересовани субјекти који су по природи послова задужени да се брину о заштити природног и културног насљеђа - истиче Шубара.

Парк природе "Прача" проглашен је 1. априла прошле године. Простире се на површини од 4.067 хектара долином ријеке Прача на подручју Рогатице. Његове основне вриједности чини клисурасто-кањонска долина ријеке са бројним подземним облицима карстног рељефа.

Најзначајнији подземни хоризонтални облик карстног рељефа је пећински систем Говјештица који са дужином од 9.870 метара представља најдужу пећину у Републици Српској. Ту је и пећина Бања Стијена са богатим и разноврсним пећинским накитом и рефугијални карактер кањона Праче.

Што се тиче културно-историјског насљеђа у и око парка су остаци града Борач и средњовјековна некропола са стећцима Варошишта и Лађевине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана