Упорни малишани укротили стазу на Балкани

Јана Кезић
Упорни малишани укротили стазу на Балкани

МРКОЊИЋ ГРАД - Иако већина никада није ни стала на скије, нити су имали праву скијашку стазу и ски-лифт, мноштво малишана из Мркоњић Града протеклог викенда упртило је скије и са великом жељом и усхићењем успјело да се спусти низ падину Балкане.

У томе су им помогли тренери из Школе спорта “Звјездица”, који су заједно са Општином Мркоњић Град и Јавном установом Културно-спортски центар “Петар Кочић” организовали прву “Школу скијања” на Балкани. Одушевљена дјеца и љубитељи зимске чаролије уживали су у дружењу, али што је најважније научили су прве кораке овог спорта.

Оснивач и координатор Школе спорта “Звјездица” из Бањалуке Србољуб Вуковић рекао је да већ дуго година успјешно сарађују са Општином Мркоњић Град у разним спортским манифестацијама.

-  Ова општина се максимално труди око своје дјеце да их што више укључи у спорт, па смо тако заједничком сарадњом одлучили да реализујемо прву школу скијања, кроз коју је за два дана прошло више од 150 дјечице - рекао је Вуковић. На језеру Балкана, како каже, није било техничких услова за скијање, али је постојала огромна воља организатора и дјеце.

- У данашње вријеме веома је тешко мотивисати дјецу да се баве спортом, а тек да се пењу пјешице и носе своје скије на импровизованим стазама. Заиста колико дуго година радим с дјецом, толику жељу ријетко када сам видио. Данас одведете дијете у неке свјетске скијашке центре и имате проблем с мотивацијом, а ова дјеца су чудо - рекао је Вуковић.

Полазници, узраста од четири године па до 15 година, имали су слабо предзнање, а на крају радионице сви су проскијали кроз стазу коју су направили.

- Ово је на неки начин био пилот пројекат који се показао изузетно добро и дао нам подстрек да наставимо с радом и даље у току сезоне и наредних година - рекао је Вуковић.

Начелник Мркоњић Града, Драган Вођевић рекао да је за дјецу важан боравак на чистом ваздуху и зимском сунцу, те да је реализовање оваквих пројеката значајно из више разлога.

- Утицај који на здравље има­ боравак на чистом ваздуху и зимском сунцу не може се ничим платити, нити надокнадити, а посебно сада када живимо у временима модерних технологија у којем дјеца губе много времена, а губе и своје здравље - рекао је Вођевић. Како додаје, сви су емотивно везани за Балкану, па ће се у наредном периоду потрудити да се обезбиједи мали ски-лифт, наглашавајући да много тога зависи и од временских услова.

Директор Културно-спортског центра “Петар Кочић” Боро Бошкић рекао је за “Глас Српске” да се веома радује што су послије дужег времена успјели да организују бесплатну школицу спорта и то не само за суграђане с подручја општине, него за све заинтересоване.

- Циљ нам је да популаризујемо тај спорт у нашој општини, јер то може бити прва степеница за почетне којима би Балкана могла да буде полигон - рекао је Бошкић, додајући да су одзивом више него задовољни.

Ријечи хвале

Драган Вођевић каже да су за овај пројекат добили само ријечи хвале.

- Стварно сам добио стотине порука подршке и позитивних коментара, сви су одушевљени и дјеца и родитељи. Потрудили су се и сматам да је то био прави погодак - рекао је Вођевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана