Уписна политика разљутила Билећане

Анита Јанковић-Речевић
Уписна политика разљутила Билећане

Билећа - Професори Средњошколског центра "Голуб Куреш" у Билећи уз око 200 ђака, родитеља и других грађана одржали су у петак штрајк упозорења због уписне политике коју им је, како су навели, наметнуло Министарство просвјете и културе РС.

Представници синдиката радника у овом средњошколском центру рекли су да су обуставили наставу јер ресорно министарство није испоштовало потребе ученика приликом креирања програма за упис у први разред школске 2017/2018. године. Најавили су да ће 15. јуна ступити у генерални штрајк уколико министарство остане глуво на њихове захтјеве.

У синдикату објашњавају да је на сједници Школског одбора донесена једногласна одлука да у новој школској години буду уписана три одјељења гимназије и по једно машинских и економских техничара, те једно одјељење варилаца. 

- Међутим, из Министарства су нам наложили да упишемо по једно одјељење гимназије, економских, машинских и текстилних техничара, што је мимо сваке логике. Текстилна школа није тражена нити популарна међу ђацима и нема ученика који ће пристати да се школује за текстилца - тврди предсједник синдиката ове школе Никола Томановић.

Истиче да се Школски одбор приликом креирања приједлога уписне политике водио искључиво жељама ученика.

- У завршним разредима билећких основних школа су обављене анкете и 60 одсто ученика је изразило жељу да упише гимназију, јер овогодишња генерација има много одликаша који планирају да студирају, а стечено знање у гимназији било би им одлична подлога - прича Томановић.

Он наводи да ће, уколико буде примијењена одлука министарства, доћи до одлива младих из Билеће, што нико не жели.

- Дјеца од 14 година ће бити приморана да оду од куће, те да гимназију упишу у другом граду и овај штрајк је зарад општих интереса друштва, а не из хира - каже Томановић. 

Директор Средњошколског центра Здравка Милићевић у петак се није придружила штрајкачима, а у неформалном разговору је рекла да је законска процедура јасна, односно да школски одбор предлаже, а министарство доноси одлуку која мора бити реализована. 

У министарству појашњавају да се приликом креирања уписне политике воде интересима ученика, али у складу са потребама тржишта рада и исказаним потребама високошколских установа.

- Приликом доношења плана уписа ученика у први разред у Средњошколски центар у Билећи узели смо у обзир податке Завода за запошљавање РС гдје се у тренутку израде плана на листи незапослених са завршеном гимназијом налазило 185 лица, а са занимањем текстилни техничар 31 - рекли су у министарству и додали да су уважили захтјев привредника  "Тренд-текс" који стратешки дугорочно планира развој текстилног сектора у Билећи. Истичу да захтјев Школског одбора за измјену плана није у складу са правилником.

- С обзиром на то да у понедјељак почиње први уписни рок, школа је дужна да поступи у складу са јавним конкурсом објављеним 24. маја ове године - рекли су у министарству. 

Гимназија

Никола Томановић је истакао да су најбројнији учесници штрајка упозорења били ученици завршних разреда основних школа са подручја општине.

- Свима је у интересу да задржимо гимназију, која је надалеко позната. Из наше гимназије излазе врхунски ђаци који махом на факултетима у Београду, Новом Саду и Бањалуци постижу одличне резултате - рекао је Томановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана