“Унис” нуде за 20 милиона КМ

Милијана Латиновић
“Унис” нуде за 20 милиона КМ

ДЕРВЕНТА - Скупштина повјерилаца дервентске Фабрике цијеви “Унис” у стечају одлучила је да цјелокупна имовина некадашњег гиганта буде понуђена за око 20 милиона марака.

Потврдио је то за “Глас Српске” стечајни управник “Униса” Лазо Ђурђевић, нагласивши да се имовина предузећа нуди по 50 одсто нижој цијени од 40,6 милиона марака, на колико је процијењена.

- Оглас за продају биће објављен када добијем сагласност разлучних повјерилаца. Вјерујем да би то требало да буде до краја идуће седмице - рекао је Ђурђевић.

Он је раније рекао да је тешко и да би процијењена вриједност имовине била довољна да се сви намире.

- И када до уновчења дође, у првом реду намириће се банке које имају хипотеке. Требало би много више новца за све - рекао је Ђурђевић.

Према ранијим подацима, на адресу некадашњег привредног гиганта стигле су 84 пријаве потраживања повјерилаца који чекају наплату дуговања.

И бивши радници негодују, јер ће, кажу, предузеће у којем су годинама зарађивали и прехрањивали породице бити дато у бесцјење.

- И да буде продато за 20 милиона, у шта сумњамо, за раднике неће остати ни фенинг. Многима је “Унис” дужан и по 40 плата - сагласни су радници. Сматрају да није требало имовину продавати као цјелину, јер ће се на тај начин добити најмање новца.

Проблеми у “Унису” трајали су годинама, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања је требало да буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Захтјев за стечај “Униса” почетком 2019. године поднијела је Нова банка Бањалука, која је повјерилац у том предузећу.

Након тога је суд донио рјешење којим је покренуо претходни поступак за утврђивање услова за покретање стечаја, а за привременог стечајног управника тада је именован Лазо Ђурђевић. Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године.

Пензије

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС навели су за “Глас” да је 2. фебруара уплаћен новац за доприносе за пензијско и инвалидско осигурање за шест радника “Униса” који са том уплатом испуњавају услове за пензију. Влада Српске је крајем прошле године одобрила новац за ову намјену за шта је, према рјешењима Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС потребан 85.051 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана