Унаприједити квалитет рада и услуга локалне заједнице

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ- У Требињу је данас одржана радионица на којој је представљен пројекат Европске уније "Линк за сарадњу" који има за циљ да локалне заједнице кроз сарадњу са организацијама цивилног друштва побољшају квалитет рада и услуга које пружају својим суграђанима.

Замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић рекао је новинарима да је град Требиње препознао значај овог пројекта, те да постоји простор за унапређење сарадње са организацијама цивилног друштва која је и сада на добром нивоу.

"Важан сегмент овог пројекта је да заједнички локална управа са организацијама цивилног друштва препознаје све потребе и проблеме суграђана и кроз заједничку сарадњу креирају најбоља могућа рјешења тих проблема", рекао је Бошковић.

Начелник градског Одјељења за за културу, породицу, спорт и образовање града Требиња Слађана Скочајић оцијенила је да је важно што су у пројекат укључене организације Цивилног друштва те да се без тога не може напредовати.

"Град иначе финансира организације цивилног друштва, али кроз овај пројекат биће прилика да град и менаџмент пројекта заједно Финансирају активности које ће кроз организације цивилног друштва побољшати рад локалне самоуправе", рекла је Скочајићева.

Џенана Дедић, представник Агенције локалне демократије из Мостара која је партнер на пројекту, рекла је новинарима да пројекат траје три године, има подршку ЕУ, али и Савјета Европе, те се примјењује у 12 градова БиХ.

"Пројекат има своје сегменте, један од њих је Елож /Европска ознака за добру локалну управу/ што је методологија коју је развио Центар за експертизу Савјета Европе. Пројекат је самопроцјена коју раде локалне самоуправе, а темељи се на 12 принципа доброг демократског управљања, а све у сврху побољшања квалитета рада и услуга које пружају својим грађанима", рекла је Дедићева.

Она је навела да програм подразумијева активан рад и сарадњу са организацијама цивилног друштва, те истакла да ће сљедеће године додјељивати грантове организацијама цивилног друштва у ових 12 градова који ће имати обавезу да кроз своје пројекте побољшавају оно што је потребно.

"Набавићемо у ових 12 градова и по једну паметну клупу која неће бити само клупа за пуњење наших мобилних телеФона него и платформа преко које ће грађани имати директну комуникацију са својим локалним властима", рекла је Дедићева.

Партнер на овом пројекту је и Центар за развој Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана