Унапређења пронаталитетне политике у Српцу: Веће накнаде за дјецу, помоћ при куповини плаца

Д. Ј.
Унапређења пронаталитетне политике у Српцу: Веће накнаде за дјецу, помоћ при куповини плаца

СРБАЦ - Родитељима који добију прво или друго дијете од ове године биће исплаћивана једнократна накнада за новорођенчад у износу од 300 КМ, што је повећање за 50 КМ у односу на претходни период, рекао је начелник Српца, Млађан Драгосављевић.

Он каже да је општинским правилником о пронаталитетним мјерама предвиђена исплата накнаде за трећерођено дијете у износу од 400 КМ, четврторођено 600, а пето и свако наредно дијете 1.000 КМ.

- Од ове године увели смо новину у исплатама накнаде за самохране родитеље са четворо и више дјеце, гдје је један од родитеља преминуо. Њима ће сваког мјесеца бити исплаћивано 100 КМ по дјетету, а осталим родитељима са четворо и више дјеце 100 КМ мјесечно, без обзира на број дјеце и материјални статус - нагласио је Драгосављевић, који је ових дана посјетио млади брачни пар Драгану и Предрага Адамовића и њихову кћерку Андреу, прворођену бебу у 2022. години из Српца, а којима је поред једнократне накнаде уручио златник, опрему за новорођенче и друге поклоне.

У оквиру мјера подршке унапређења пронаталитетне политике, које се финансирају из буџета Општине Србац, обезбијеђена је и помоћ у износу до 2.000 КМ за финансирање једне вантјелесне оплодње, поред три покушаја која финансира Фонд здравственог осигурања РС.

- Обезбијеђена је и помоћ младим брачним паровима за куповину грађевинског земљишта за изградњу стамбених јединица у износу до 2.000 КМ, те ослобађање плаћања комуналне таксе за младе брачне парове за прикључак воде у стоодстотном износу - додао је Драгосављевић.

Неке од мјера које се, такође, спроводе јесте и субвенционисање трошкова превоза за ученике првих разреда средње школе, које ће од идуће школске године бити стимулисане у стоодстотоном износу, те плаћање трошкова превоза у пуном износу за средњошколце из социјално угрожених породица.

- Ослободили смо плаћања школарине у пуном износу и средњошколце чији су родитељи ратни војни инвалиди, без једног или оба родитеља, из вишечланих породица чији су родитељи стални примаоци социјалне помоћи, те слабијег имовног стања по процјени комисије. Суфинансирамо и трошкове смјештаја дјеце у вртић, а издвајамо и једнократну помоћ у износу од 200 КМ до 500 КМ за школовање дјеце из социјално угрожених породица - истакао је Драгосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана