Уна - Вјечита инспирација пјесницима и сликарима

Srna
Уна - Вјечита инспирација пјесницима и сликарима

НОВИ ГРАД- Крајишка љепотица - ријека Уна интересантна је и домаћим и страним туристима.

- Уну годинама повезујемо с манифестацијом `Уна регата - лађом низ Уну`. Из године у годину број учесника расте, тако да је ове године било њих 700 на води. А, на концерту који се организује у оквиру манифестације, на Тргу Младена Ољаче било је неколико хиљада посјетилаца - прича Срни директор Туристичке организације Нови Град Небојша Тодић.

Према његовим ријечима, учесници регате су били из земаља бивше Југославије, Аустрије, Њемачке, Шведске и САД.

- Сви су сагласни да је регата доживљај, посебно вожња и дружење екипа због љепоте ријеке Уне, поготово за оне који учествују први пут - каже Тодић.

Он наводи да се за ријеку Уну веже и Ликовна колонија Ракани, која се у овој општини организује од 1984. године.

"Од покретања ликовне колоније, умјетници су на обалама Уне тражили испирацију, па зато не чуди да су и бројна дјела настала у раду овог ликовног саборовања посвећена Уни", истиче Тодић.

Осим сликара, ова ријека била је инспирација и пјесницима.

КЕЈ - ПОДСЈЕЋА НА ПРВЕ ЉУБАВИ

"Уз Уну, сви Новљани посебно воле кеј са дрворедом. Бројним Новљанима је кеј асоцијација на прве љубави. Они који су овдје рођени, а сада живе и раде у другим срединама сјећају се са сјетом кеја гдје су проводили, како наводе, најљепше дане младости", каже Тодић.

Сваког љета на обали ријеке Уне су бројни посјетиоци, неки долазе у једнодневне посјете, а неки се одлуче и на камповање.

"Није ријеткост чути да је за наше суграђане или госте, Уна избор за љетовање, прије свих других дестинација", прича Тодић.

Он наводи и за општину Нови Град значајну манифестацију "Маратон стазама Бранка Ћопића", први маратон организован у БиХ.

"На овој манифестацији имамо учеснике из бројних земаља свијета. Учесницима је интересантан и предио којим пролази стаза. Организатор Атлетски клуб `Слобода` био је вођен идејом да ова спортска манифестација уједно буде и подсјећање на књижевника Бранка Ћопића и начин да се представи општина", истиче Тодић.

РАЗВОЈ СЕОСКОГ ТУРИЗМА

Пољопривредна задруга "Агројапра" из Доњих Агића код Новог Града развија сеоски туризам, а сваке године је посјете ученици основних школа из ове и сусједних општина у оквиру једнодневних излета.

Он сматра да туристички потенцијали у Новом Граду нису довољно искоришћени, а један од разлога је недостатак смјештајних капацитета.

"Од прошле године је поједностављен правилник за регистрацију апартмана и кућа за одмор, па очекујемо да ће већ идуће године у Новом Граду бити повољнија ситуација кад је ријеч о смјештају", каже Тодић.

Он додаје да Туристичка организација Нови Град, у сарадњи са општином и Туристичком организацијом Републике Српске, учешћем на сајмовима туризма и другим манифестацијама, ради на промоцији потенцијала ове општине. /крај/зос/фото

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана