Уна мами странце

Биљана Вукић
Уна мами странце

НОВИ ГРAД - Ријека Уна својим брзацима, слаповима, водопадима и бројним купалиштима привлачи многобројне странце, који све чешће годишње одморе проводе управо у Новом Граду.

Да би овог љета имали још већи број посјетилаца, а посебно младих, у општини Нови Град планирају да обогате туристичку понуду.

Љети се организују спортови на води, од којих је најпопуларнији рафтинг, док риболовци читаве године проводе вријеме на обје ријеке богате рибом.

Унски кеј, саграђен да заштити град од поплава, представља још једно обиљежје града и протеже се његовом читавом дужином, а ријека Уна кроз Нови Град протиче дужином од 35 километара.

Стручни сарадник за туризам Весна Ђукановић је истакла да Локална агенција за развој ускоро планира да спроведе веома значајне пројекте.

- То су изградња централног објекта бањско-рекреативног центра, затвореног базена и бунгалова у Љешљанима, етно-села Станићи - Шурлани у Горњем Водичеву, развој излетишног и сеоског туризма у подгрмечком дијелу општине - истакла је Ђукановићева и додала да је у плану и израда сувенира, очување културне баштине, оживљавање старих заната, пројекат "Ријеке Уна и Сана као туристички ресурс" и изградња комплекса рибарске колоније сојеница "Млин на Aди".

- Израђују се и пројекти према међународним и домаћим донаторима, а тренутно је у фази припрема за прекограничну сарадњу - рекла је Ђукановићева.

У Локалној агенцији наглашавају да, иако још у изградњи, бања Љешљани има изазовне вишедневне понуде за љубитеље природе, које обухватају боравак у зони термоминералног извора са могућностима ноћења и домаћом кухињом, факултативне излете у етно-село Станићи - Шурлани, сеоску олимпијаду, са атрактивним такмичењима у бацању камена с рамена, потезању канапа и другим дисциплинама, а многима је посебно привлачно лађарење на Уни и рафтинг.

- Завршена је комплетна пројектна документација за изградњу затвореног базена, централног објекта бање, односно, љечилишног центра, као и за флаширање љешљанске воде. Ова вода се користи у лијечењу кожних и урогениталних проблема, болести респираторних путева, лијечењу псоријазе, реуматских, гинеколошких и многих других обољења - истакли су у агенцији.

Италијани желе на село

Општина Нови Град има велике потенцијале за развој више видова туризма, посебно руралног, за шта су посебно заинтересовани и странци.

- Истраживањем италијанске невладине организације Оџфам Италиа, утврђено је да 24 домаћинства са укупно 136 лежаја на руралном подручју општине већ има могућност пружања услуге смјештаја и исхране, док би мањим улагањима број смјештајних капацитета порастао за још 150. Због тога је неопходна обука становништва и категоризација објеката - рекла је Весна Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана