Умјетнинама спојила Хиландар и Осовицу

Дејан Јовичић
Умјетнинама спојила Хиландар и Осовицу

СРБАЦ - Академска сликарка Јелена Вушуровић из Цетиња насликала је 17 умјетничких радова техником уље на платну са мотивом манастира Хиландар, који ће красити просторије манастира Осовица.

Вушуровићева, која је већ годинама умјетнички руководилац ликовно-еколошке колоније на Бардачи, каже да је ово други циклус слика који је намијењен православној светињи код Српца, након што је прије двије године за потребе манастира насликала 14 портрета српских патријарха.

- У Осовици је постојала дугогодишња поставка фотографија српских патријарха и манастира Хиландар које сам одлучила пренијети на сликарско платно, а идеја је потекла од директора србачког Центра за културу и спорт Радована Митраковића. Први циклус слика сам стварала у Бардачи, а најновији на обали Саве код Српца и веома сам поносна што сам имала част да будем дио овог пројекта - рекла је Вушуровићева.

Сликање на тему Хиландара за њу је представљало велику одговорност, јер је ријеч о манастиру у који жене не могу да одлазе, тако да се ослањала само на фотографије, а самим тим и на туђа виђења и доживљаје, што је, како каже, било веома изазовно, али су јој од користи биле сугестије компетентних људи који су боравили на Светој Гори.

- Тема ми није страна, јер сваки академски сликар мора да стекне широко знање које обухвата велики период од праисторије до савремене умјетности. Међутим, доста се разликује од онога што иначе стварам, јер углавном радим опсежне апстракције са мотивом бикова, а овдје је у питању чисти реализам. Али имала сам сав потребан мир и концентрацију и кроз овај рад сам се духовно надоградила - рекла је Вушуровићева.

A person painting a picture in a roomDescription automatically generated

Умјетница изузетног талента и знања каже да радо и често долази у Србац и додаје да јој је манастир Осовица прирастао срцу те ће се радо укључити и у друге пројекте којима може дати свој допринос овој локалној заједници и манастирском комплексу.

- Сарадња са Осовицом је прерасла у нешто лично. Доста путујем и често коментаришем да је овај манастир један од најљепших који постоји и изражавам велику захвалност архимандриту Теофилу Димитрићу, игуману манастира, што је дао изузетан допринос његовој обнови. Са пријатељима из Црне Горе редовно ту долазим и увијек смо подједнако одушевљени, како овом светињом, тако и добрим људима који живе у Српцу - истакла је Вушуровићева.

Израду умјетничких дјела за манастир Осовица помогли су бројни донатори из Српца и Бањалуке који су сносили трошкове материјала, боравка и рада црногорске умјетнице.

Изложба

Изложба насталих дјела са темом манастира Хиландар, која ће носити назив “ Сублимација синергије манастира Осовица” биће представљена јавности 13. октобра у Дому културе “ Угљеша Којадиновић” у Српцу у склопу прославе крсне славе и Дана општине Србац. Почетак изложбе је у 18 часова, а свечана академија, на којој ће бити додијељена највиша општинска признања, планирана је у 19 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана