Умјесто да се препуцавате, помозите Србима у Мостару

Срна
Умјесто да се препуцавате, помозите Србима у Мостару

Мостар - Координација српских удружења у Мостару позвала је политичке представнике српског народа да, умјесто препуцавања и политичких обрачуна преко њихових леђа, помогну у заустављању дискриминације Срба у Херцеговачко-неретванском кантону /ХНК/ и Мостару.

У саопштењу Координације се наводи да их изненађује и жалости пракса да се представници странака које заступају интересе Срба сјете грађана српске националности у Мостару онда када то налаже потреба њиховог политичког тренутка, а не чињеница да је српска популација у Мостару грубо дискриминисана, неконститутивна и непожељна за запошљавање.


"Умјесто да нашу незавидну позицију користе као муницију за политичке обрачуне, позивамо их да искористите свој политички утицај да нам помогну у рјешавању озбиљних проблема који представљају свакодневни терет и угрожавају саму егзистенцију Срба у Мостару и Херцеговачко-неретванском кантону", истиче се у саопштењу.

Они додају да Срби у ХНК нису конститутивни и позивају политичке представнике српског народа да помогну и зауставе ту дугогодишњу дискриминацију која има за циљ да од њих направи грађане другог реда

Координација истиче да се кршење права Срба најбоље види у грубој дискриминацији при запошљавању у институцијама ХНК и Града Мостара, те јавним предузећима.

"Константно заобилажење грађана српске националности при запошљавању директно угрожава саму егзистенцију мостарских Срба", кажу из Координације.

Подсјећају да је на посљедњем конкурсу МУП-а ХНК од 70 кандидата за полицајце прошло тек троје Срба, иако у кантоналном МУП-у према важећим законским прописима недостаје највише Срба у односу на тренутни број запослених.

"Декларативна подршка није довољна. Позивамо српске политичаре да конкретним дјеловањем помогну да исправимо неправду која стоји у кантоналном уставу, као и опасну праксу вета на запошљавање, која је, уколико се настави, директно усмјерена на онемогућавање живота грађана српске националности на простору Мостара и долине Неретве", саопштено је из Координације српских удружења у Мостару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана