Укинути карантини у школи "Вук Караџић" и на граничном прелазу Рача

Г.С.
Укинути карантини у школи "Вук Караџић" и на граничном прелазу Рача

БИЈЕЉИНА - Након што је Републички штаб за ванредне ситуације ставио ван снаге мјере које се односе на локалне карантине и карантине при граничним прелазима у Бијељини су данас укинути карантини у Основној школи "Вук Караџић" и на граничном прелазу Рача.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић најавио је да ће школа која је служила као локални карантин бити дезинфикована, кревети размонтирани, а након још једне дезинфекције из градског буџета ће бити плаћено и кречење свих просторија које су кориштене за потребе карантина.

С обзиром на мјеру укидања карантина, путници из иностранства који улазе у Републику Српску обавезни су да проведу 14 дана у кућној изолацији, саопштено је након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације Бијељина.

Поштовање новог прописа који важи при доласку из иностранства контролисаће припадници Комуналне полиције, уз примјену новчаних казни за кршење кућне изолације у износу од 1.000 до 3.000 КМ. У случају појаве симптома и наглог погоршања здравственог стања лица која су у изолацији треба одмах да се јаве породичном љекару, Служби хитне помоћи или Хигијенско-епидемиолошкој служби у мјесту пребивалишта како би им била указана помоћ.

 Градски штаб у Бијељини је упозорио да се, без обзира на укидање забране окупљања више од три особе, не препоручују масовна окупљања.

"На основу одлуке Републичког штаба, која је усвојена јуче, дозвољено је окупљање највише 50 лица, али су масовна и организована јавна окупљања и даље забрањена", наведено је у саопштењу.

Епидемиолошка ситуација у Бијељини оцијењена је као задовољавајућа, јер осим једног зараженог и даље нема нових регистрованих лица позитивних на ковид-19.

Градска болница "Свети Врачеви" очекује из Института за јавно здравство Републике Српске резултате за 19, а Дом здравља у Бијељини резултате за 17 брисева.

Болнички карантин је празан, у болничкој изолацији је 13 особа, а у кућној изолацији седам. Под стручним надзором Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља налази се 390 особа, од чега је 340 у самоизолацији.

У Семберији је до сада на вирус корона тестирана 851 особа, од којих је било 13 позитивних. У претходна 24 часа гранични прелаз Рача прешло је 221 возило, Павловића мост 58 возила, а на Рачи је издато осам рјешења о изолацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана