УКЦ Српске: Превенција спречава 50 одсто да дође до можданог удара

Срна
Foto: в.тривић

БАЊАЛУКА- У Републици Српској од можданог удара годишње умре око 500 људи, а превенција спречава 50 одсто да дође до удара, поручили су данас љекари Универзитетског клиничког центра Републике Српске са бањалучког Трга Крајине гдје су бесплатно грађанима мјерили кривни притисак и шећер у крви, те радили скрининг на неправилан срчани рад.

Начелник Клинике за неурологију у УКЦ-у Синиша Миљковић рекао је да Српска, када је ријеч о можданим ударима, годишње има више од 4.500 обољелих, да је веома значајно препознати симптопме и указао да је и тема овогодишњег обиљежавања, 29. октобра, Свјетског дана борбе против можданог удара - "Минути су важни".

 "Направили смо синтагму која се зове ГРОМ гдје пацијентима говоримо који су то најчешћи симптоми, Г - као говор, пацијент почиње отежано да говори, Р - као рука, одузетост руке, ноге, једне половине тијела, О - као образ, искривљеност лица и М - минути", објаснио је Миљковић.

 Према његовим ријечима, вријеме је битно јер је унутар четири и по сата потребно помоћи пацијенту да што прије дође до Клинике за неурологију УКЦ јер у том случају постоји шанса да се пацијенту помогнемо више од 70 одсто.

Миљковић је нагласио да се наредне године, захваљујући директору УКЦ-а Влади Ђајићу, уводи и нови третман можданог удара, гдје ће дословно бити вађен тромб из главе пацијента. Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић позвао је све особе који имају факторе ризика да обавезно ураде ултразвучне прегледе крвних судова главе и врата.

 "Веома је битно да откријемо патолошке промјене на вријеме да би пацијенти добили адекватну терапију", рекао је Ђајић и подсјетио на познати фактори ризика попут година старости, повишеног крвног притиска, насљеђа, повишене масноће и шећера, али и пушење, физичка неактивност, стрес.

Он је нагласио да и данашња акција на Тргу Крајине поводом Свјетског дана борбе против можданог удара показује да љекари из УКЦ-а дјелују и превентивно, да им је жеља да скрену пажњу да је то тешко обољење, које у 30 одсто доводи до смрти, а 30 одсто до непокретности.

 Он је захвалио начелнику Клинике за неурологију Синиши Миљковићу и неуролозима ове клинике, истичући да је понос радити пројекат бесплатног ултразвучног прегледа крвних судова и главе становницима.

 "До сада смо бесплатно прегледали више од 55.000 пацијената, негдје око 1.500 ћемо прегледати у УКЦ-у и планирамо у Приједору прегледати још око 1.000 пацијената бесплатно", навео је Ђајић. Удружење неуролога Републике Српске, уз подршку УКЦ-а Српске и Клинике за неурологију организује бесплатне ултразвучне прегледе крвних судова главе и врата од понедјељка 25. октобра, а акција ће трајати до 19. новембра.

За само три дана наручено је 1.500 пацијената који ће до 19. новембра бити бесплатно прегледани. Грађани ће моћи и без упутнице обавити овај преглед у амбулантама Клинике за неурологију у Јужном крилу УКЦ-а Републике Српске (Поликлиника) од 12.00 часова сваким радним даном и у данима викенда. Поводом Свјетског дана борбе против можданог удара, медицинско особље УКЦ-а је грађанима дијелило и летке и материјале у којима се наводе знакови и симптоми можданог удара и начини превенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана