УКЦ РС најмодернија болница у југоисточној Европи

Милијана Латиновић
УКЦ РС најмодернија болница у југоисточној Европи

Бањалука - Реконструкција и изградња Централног медицинског блока и сјеверног крила Универзитетског клиничког центра РС (УКЦ РС) прави су пут да ова здравствена установа постане једна од најмодернијих у југоисточној Европи.

Овим су ријечима, на јучерашњој сједници Савјетодавног вијећа УКЦ РС, које чине угледни љекари који су  свој радни вијек провели на руководећим позицијама у овој здравственој установи, описали тренутне активности на унапређењу услова за лијечење пацијената из цијеле РС.

Након сједнице, чланови вијећа су у присуству генералног директора УКЦ-а РС Мирка Станетића, обишли градилиште и још једном се на лицу мјеста увјерили у квалитет радова.

- Вријеме када сам ја почињао овдје радити, давне 1969. године и ово сада, не може се поредити. Нисмо имали основне ствари за рад, сналазили смо се свакако. Ово сада је једна велика болница, која чини ми се иде "швајцарским кораком" напријед - истакао је предсједник Савјетодавног вијећа УКЦ РС Слободан Јанковић.

Додао је да је само током прошле године на УКЦ РС обављено више од милион лабораторијских услуга.

Одушевљење до сада завршеним радовима није крио ни примаријус Димитрије Тришић.

-  Могу само рећи да је ово један грандиозан пројекат и ова регија заслужује овакав центар, који ће сигуран сам бити јединствен у југоисточној Европи - нагласио је Тришић.

Љекари су имали прилику да виде и показну собу, модерно опремљену са свим потребним апаратима.

Станетић је нагласио да је Савјетодавно вијеће УКЦ РС, које чини 13 угледних љекара, један од контролних механизама свих активности које су у току.

- Ово су наши учитељи, они захваљујући којима смо и ми данас овдје и ред је да виде како напредујемо даље. Врло је важно да нам указују на грешке и проблеме, које они као искуснији добро препознају, а које ми у овој занесености и свакодневици можда и не видимо - рекао је Станетић.

Камен темељац за изградњу сјеверног крила УКЦ РС постављен је 18. фебруара, а уговором је предвиђено да радови буду завршени до средине 2018. године. Објекат  ће бити површине 17.000 квадратних метара, а пројекат вриједан 83,99 милиона евра без ПДВ-а финансира Влада РС кредитом Европске инвестиционе банке.

Сјеверно крило

У новом објекту сјеверног крила биће смјештене модерне операционе сале, Централна јединица за стерилизацију, Центар за ургентну медицину и патологија.

Изградњом овог објекта биће створени услови да хируршке клинике, које већ дуго раде у веома тешким условима, буду пресељене на заједничку локацију на Паприковцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана