Удруживање шанса за пољопривреднике

Милијана Латиновић
Удруживање шанса за пољопривреднике

Бањалука - Удруживање произвођача је будућност пољопривреде и шанса за повећање производње, као и побољшање конкурентности на тржишту, а у Српској тренутно дјелује 81 пословно активна задруга.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да из године у годину обезбјеђују подршку пословним активностима пољопривредних задруга.

- У току је поступак доношења иницијативе за измјену Закона о републичким таксама како би се дефинисао посебан статус пољопривредних задруга - рекли су у министарству.

Наглашавају да су до краја 2013. године 32 новоосноване задруге покретале пословне активности.

- Анализом резултата задружне ревизије за период од 2012. до 2014. године утврђено је да је 47 одсто задруга пословало са добитком, 31 одсто са губитком, док 22 одсто задруга није имало пословних активности - рекли су у Министарству пољопривреде.

Додају да је током прошле године одобрено и запошљавање 30 високообразованих кадрова у 28 пољопривредних задруга кроз пројекте суфинансирања.

Примјер позитивног пословања је Пољопривредна задруга "Агројапра" из Доњих Агића, основана 2000. године.

Задруга тренутно броји 254 члана и 27 стално запослених, а дјелује на подручју Подгрмеча у општинама Нови Град, Приједор и Крупа на Уни, односно у долини ријеке Јапре. Дјелатност задруге обухвата обнову и развој пољопривредне производње и примјену концепта интегралног руралног развоја на простору Подгрмеча.

- Захваљујући задружним активностима обновили смо сточни фонд и организовали производњу и откуп млијека код својих чланова у 15 села - рекла је директор задруге "Агројапра" Нада Нешковић-Раилић.

Додаје да, поред млијека као основног извора прихода, циљ задруге јесте и подстицање производње воћа, првенствено јабуке и шљиве.

- У ту сврху изградили смо задружну мини-сушару у којој производимо сушену шљиву и чипс од јабуке, као и хладњачу, а производимо и бундевине сјеменке за задружну финалну прераду хладно цијеђеног уља - рекла је Нешковић-Раилић.

Истиче да је капацитет погона мини-уљаре око 10.000 литара, односно 40.000 флашица од 250 милилитара дјевичанског уља од бундевиног сјемена, или 30.000 литара сунцокретовог уља.   

Један од циљева "Агројапре" јесте и подстицање производње пшенице, ражи и домаћег кукуруза, а за властите потребе изградили су мини-воденицу и задружну пекару.

Из Министарства пољопривреде су истакли да је 18 задруга било поплављено током прошлогодишњих поплава, а укупна штета процијењена је на 1,6 милиона КМ. Све задруге евидентиране у регистру штете од поплава имале су право на накнаду дијела штете у пољопривреди из Фонда солидарности.

Сајам

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС обезбјеђује подршку одржавању Сајма задругарства у Доњим Агићима, као традиционалне манифестације.

Поред изложбе задружних производа, на овогодишњем, шестом по реду сајму одржан је и округли сто под називом "Јачање задружних капацитета, хоризонтално и вертикално удруживање и организовање".

Подршка од министарства

2013. године 397.800 КМ

2014. године 373.547 КМ

2015. године 450.000 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана