Удружено против насиља у породици

Срна
Удружено против насиља у породици

Требиње - У Требињу су данас представници 61 институције и организације са подручја источне Херцеговине потписали Платформу заједничког дјеловања чији је циљ сузбијање насиља у породици и помоћ жртвама насиља на подручју ове регије.

Љиљана Чичковић, извршни директор невладине организације "Женски центар" која је иницијатор израде платформе, каже да је ријеч о надоградњи постојећих појединачних споразума и протокола потписаних у Требињу 2005. године и у осталим општинама источне Херцеговине 2008. и 2009. године, напомињући да се такав модел показао веома ефикасним.


Она је подсјетила да су и претходних година херцеговачке институције и организације пружале помоћ жртвама породичног насиља, али да ће ова платформа заједничког дјеловања унаприједити подршку тим лицима.

"Прије потписивања овог меморандума институције су се угледале само на закон када је у питању поступање према жртвама насиља, али нису обраћале пажњу на оно што би могли учинити за њих, а шта је дозвољено", рекла је Чичковићева.

Као неке од примјера досадашњег позитивног дјеловања Чичковићева је навела да је Дом здравља пружао бесплатне гинеколошке и ултразвучне прегледе женама жртвама породичног насиља, државни и приватни вртићи омогућили су бесплатан боравак за по двоје дјеце из тих породица, док су поједине општине у буџету планирале средства за жртве насиља.

Она је навела да је изузетно добар однос институција источне Херцеговине према жртвама породичног насиља препознат као један од најбољих облика увезивања институција у БиХ и да ће као такав бити представљен у брошури шведске фондације за мир и родну равноправност "Квина Тил Квин".

Чичковићева је указала на повећан број жртава породичног насиља које су се Женском центру јавиле у посљедња два мјесеца, напомињући да је то драстично више у односу на претходне мјесеце и године.

"Не мислим да је број случајева насиља у источној Херцеговини повећан, већ је ријеч о охрабрењу жртава да о томе проговоре", рекла је Чичковићева и додала да су жртве углавном жене, али и дјеца, као директне и индиректне жртве.

Она је истакла да је источна Херцеговина патријархална средина у којој је било веома тешко покренути питање насиља у породици и изградити цијелу мрежу различитих актера који на добровољној основи доприносе сузбијању насиља у породици и пружању подршке женама жртвама тог насиља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана