Удружење жена “Борике”: Талентом и радом испуниле мисију

С. М.
Удружење жена “Борике”: Талентом и радом испуниле мисију

РОГАТИЦА - Уз доста труда и беспоштедног рада Удружење жена “Борике” је у највећем дијелу остварило свој циљ, истакла је предсједница удружења Ивана Планојевић.

Подсјетила је да је удружење “Борике” основано у новембру 2017. и покрива подручје истоимене мјесне заједнице са 18 села и 55 засеока.

- Циљ је био да уз промоцију женског стваралаштва боричког краја побољшамо социо-економски положај жена, али и поправимо изглед наших села - истакла је Планојевићева.

Наглашава да су у протеклом периоду реализовали локалне, али и шире пројекте.

- Кроз њих смо, прије свега, презентовали ручне и друге радове наших вриједних чланица и уопште жена са боричког платоа углавном домаћица које су у доста домаћинстава и главни носиоци пољопривредних радова од сјетве до жетве, односно, у боричком примјеру, од сјетве до вађења и складиштења кромпира - истиче Планојевићева.

Прошле године захваљујући разумијевању начелника Рогатице Милорада Јагодића добили су просторије у адаптираној згради старе основне школе на Борикама.

- Оне нам служе за радионицу наших чланица, али и за етно-собу, која је у неку руку наш мини-етно музеј у којем су на једном мјесту изложени стари предмети наших мајки и бака. Уз старе предмете, од којих неки датирају из првих година прошлог вијека, ту је и доста изложених папа, чарапа, прслука, капица за дјецу и одрасле, али и шивених јастучића, кецеља, прслучића, постељина и других предмета које су израдиле вриједне и талентоване чланице - прича Планојевићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана