Удружење Сноп из Рогатице: Љековито биље смањује сиромаштво

С. М.
Удружење Сноп из Рогатице: Љековито биље смањује сиромаштво

Рогатица - Удружење жена "Сноп" из рогатичког села Гучево добило је дестилатор етеричних уља, захваљујући којем ће његови чланови моћи да се посвете узгоју и пререди љековитог биља и обезбиједити извор новца.

Према ријечима предсједника Удружења жена "Сноп" Слађане Ујић дестилатор је набављен посредством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, као подршка смањењу сиромаштва жена на селу. Ријеч је о дестилатору за производњу уља од самониклог биља, као што су смрекова боба, борове иглице, маслачак и друге љековите биљке, којима обилује подручје на обронцима Романије и Деветака. Вриједност опреме је 20.000 марака, а 80 одсто новца је обезбијеђено из кредита Међународног фонда за развој пољопривреде, док је преосталих 20 одсто издвојено из буџета општине Рогатица. Дестилатор ће бити инсталисан уз објекат напуштене зграде основне школе у Подгају.

- Захваљујући овој опреми и урађеном у ранијим пројектима надамо се снажнијем утицају на смањење сиромаштва жена у селима гучевског краја, али и цијеле општине, па и горњодринске и сарајевско-романијске регије - рекла је Ујићева и објаснила да првенствено мисли на жене које ће имати шансу да сакупљајући љекобиље и узгајајући га на својим парцелама произведу етерично уље.

Ујићева је први добитник "Награде за женску креативност у руралном животу" у БиХ, која се додјељује женама широм свијета за креативност и посвећеност у побољшању квалитета живота у сеоским срединама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана