Удружење породица са четворо и више дјеце “Напредак” из Рогатице: Све мање становника, али више беба

Сретен Митровић
Удружење породица са четворо и више дјеце “Напредак” из Рогатице: Све мање становника, али више беба

РОГАТИЦА - Удружење породица са четворо и више дјеце “Напредак” из Рогатице из године у годину има све више чланова, иако је из општине у друга, већа мјеста, прије свега ради већих могућности за школовање дјеце и лакшег запошљавања, отишао знатан број становника.

Истакао је то предсједник “Напретка” Синиша Перковић, наводећи примјер да је крајем 2020. у овом удружењу било шест породица више у односу на годину раније.

- Наше удружење, које је основано прије више од 13 година, тренутно окупља 94 породице. Међу њима је по једна породица са десеторо, седморо и шесторо дјеце, 13 породица са петоро, док остале породице имају четворо дјеце - наводи Перковић. Интересантно је, наглашава он, то што упркос смањењу броја становника расте број новорођених, што потврђује податак да је још половином октобра 2020. Рогатица добила 100. новорођенче, док је претходних година тај број беба био и за петину мањи.

На повећање броја новорођенчади и вишечланих породица, сматра Перковић, без сумње има утицаја и пронаталитетна политика коју води општина, а која награђује свако новорођенче са 500 марака, сноси дио трошкова за вантјелесну оплодњу и на друге начине стимулише рађање.

- Ту политику осјетило је и наше удружење. Од локалне управе, на челу са начелником Милорадом Јагодићем, добили смо на коришћење канцеларију за рад удружења за коју не плаћамо кирију, гријање, струју и остале трошкове. Уз то општина је омогућила да дјеца чланова нашег удружења не плаћају уписнине за школовање у овдашњем Средњошколском центру и таксе за документа која издају у општинској администрацији. Ниједно дијете из породица са четворо и више дјеце не плаћа чланарине када је ријеч о било којој грани спорта, осим каратеа - истиче Перковић и додаје да захваљујући општини и начелнику већ три године дијеле новогодишње пакетиће дјеци до навршених десет година.

Међутим, додаје Перковић, као и у многим другим удружењима и “Напредак” има немали број проблема који му стоје на путу ка још успјешнијем раду.

- Основни је што доста наших чланова нема ријешено стамбено питање. Уз то у знатном дијелу породица није запослен ниједан члан. Надамо се да ће нас општина уврстити у ред сталних буџетских потрошача. То би омогућило да запослимо једно лице које би се професионално бринуло о реализацији циљева ради којих је и основано удружење, а то су у првом реду побољшање положаја породица, стимулисање наталитета и други начини помоћи члановима нашег удружења - рекао је Перковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана