Удружење "Грин тим": БиХ да уложи 200 одсто напора и стопира опасан план Хрватске

Срна
Foto: Срна

НОВИ ГРАД- Крајње је вријеме да тимови БиХ дају 200 одсто својих напора у рјешавање проблема у вези с тим да Хрватска планира да одлаже радиоактивни отпад на самој граници са БиХ, поручују чланови удружења "Грин тим" из Новог Града.

Револтирани тромим и неефикасним дјеловањем надлежних у БиХ у вези са намјером Хрватске да у напуштени војни објекат, лоциран 800 метара од ријеке Уне, у сам гранични појас, смјести радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и друге опасне отпаде настале у Хрватској, чланови "Грин тима" посјетили су Инфо-центар о радиоактивном отпаду, који је отворен недавно у Загребу.

У овом удружењу Срни су рекли да су у Загребу сазнали да је "информативни центар" у ствари музејска поставка, која даје маркетиншки обрађене информације о случају Трговска гора.

"Да ствар буде још апсурднија, с обзиром на то да је информативни центар у музеју, информисање се наплаћује кроз музејску улазницу", истичу из "Грин тима".

Наводе да се недалеко од улаза налази макета планираног објекта за дугорочно складиште радиоактивних отпада на Трговској гори.

"Макета нас је посебно узнемирила, с обзиром на то да имамо информацију да Хрватска већ реализује истражне радове без БиХ, те да су поједине истражне бушотине дубље од 150 метара", кажу у Удружењу.

У Удружењу сматрају понижавајућим то што Хрватска игнорише ставове, како грађана, тако и општина уз ријеку Уну, као и Републике Српске, Федерације и БиХ, јер су се сви децидно изјаснили да не желе прихватити ризике депоновања радиоактивних и других опасних отпада на Трговској гори.

"Крајње је вријеме да државни тимови дају 200 одсто својих напора јер је превише времена изгубљено, да сви тимови јасно адресирају које су им препреке у раду и да се то хитно рјешава, да се БиХ дипломатија понаша у складу са пријетњом која се надвила над Крајином, а то је питање како садашњих, тако и будућих генерација", поручују из "Грин тима".

У Техничком музеју "Никола Тесла" у Загребу 8. априла отворен је Инфо-центар о радиоактивном отпаду, а дио поставке је и ти-де макета Центра за збрињавање радиоактивног отпада у оснивању.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад, одлаже у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада је на Трговској гори у хрватској општини Двор, у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, што је око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна" и угрозило би више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана