Удруженим снагама уредили окупљалишта младих

Дејан Јовичић
Удруженим снагама уредили окупљалишта младих

СРБАЦ - Волонтери из осам општина и градова Републике Српске засукали су рукаве како би уредили популарна окупљалишта младих у својим срединама и уручили помоћ онима којима је најпотребнија.

Акција која је носи назив “Формирај ланац” истовремено је одржана у Градишци, Лакташима, Српцу, Мркоњић Граду, Дервенти, Новом Граду, Бијељини и Рудом, а носилац је био Волонтерски сервис Републике Српске.

Чланови локалних волонтерских сервиса из Градишке и Мркоњић Града кречили су просторије и уређивали прилазе својим организацијама које посјећује велики број младих, а бољи простор за игру и рекреацију створен је за омладину у Доњем Водичеву код Новог Града гдје је уређено фудбалско игралиште.

Волонтери из Лакташа уредили су двориште Центра за дјецу, младе и породицу гдје су адаптирали зону за реализацију бројних активности које ће се одвијати на отвореном.

- Ово је било моје прво волонтерско искуство и цијело вријеме ме пратио посебан осјећај да радимо нешто корисно за друштвену заједницу. Надам се да ће млади то препознати и радујем се новим акцијама – рекао је Михајло Пашић из Лакташа.

Сара Стојановић из Локалног волонтерског сервиса из Бијељине каже да су у њиховом граду организовали едукативну радионицу о волонтирању са циљем укључивања младих из маргинализованих група, односно из ромских заједница.

- Дуго се нисмо окупљали због пандемије тако да је ова радионица била право освјежење. Концепт је био одлично замишљен, а учешће наших пријатеља Рома потврдило је још једном да су различитости потпуно погрешан друштвени појам – рекла је Сара чија организација дјелује у склопу Удружења грађана за промоцију образовања Рома “Отахарин”.

На сличан начин окупили су се и волонтери из Дервенте који су кроз акцију “Волонтерске стазе” дијелили летке са информацијама о волонтирању како би привукли што већи број младих који би се друштвено ангажовали.

Директор Волонтерског сервиса РС Тања Шњегота каже да је због пандемије вируса корона ова традиционална акција одржана скромније него иначе, а организована је у склопу обиљежавања Међународног дана младих.

- Презадовољни смо резултатима јер смо и поред скромних средстава са којима смо располагали успјели обезбиједити неопходан материјал за све акције. Помоћ нам је највише пружило Министарство породице, омладине и спорта и надам се да ћемо идуће године окупити још већи број локалних волонтерских сервиса – рекла је Шњегота, која је недавно изабрана за новог директорицу Волонтерског сервиса.

Сједиште ове организације је пребачено у Србац, а радом Волонтерског сервиса управља србачко удружење грађана “Ц.Е.З.А.Р.” које је у склопу акције уредило омладински парк. Волонтери ове организације су искрчили терен и офарбали клупе и теретану на отвореном, а уз помоћ донатора ускоро ће набавити нове садржаје за дјечије игралиште.

- Намјера нам је да парку вратимо стари сјај јер су непознати починиоци у више наврата оштећивали справе и играчке. На исти начин ћемо уредити и градски парк. Недавно је општина Србац на овим локацијама поставила видео-надзор па се надам да ће ове оазе зеленила у будућности бити сачуване – рекла је Шњегота која руководи и радом удружења “Ц.Е.З.А.Р.”.

Пакети

Млади из Локалног волонтерског сервиса Рудо, који дјелује кроз Савјет младих, спровели су акцију “Формирај ланац” кроз хуманитарни рад. Они су припремили и подијелили пакете школске опреме за дјецу из 32 вишечлане породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана