Учионице у основној школи у Шековићима данима хладне

Милијана Латиновић
Учионице у основној школи у Шековићима данима хладне

Шековићи - Ученици Основне школе "Јован Дучић" у општини Шековићи већ 15 дана се смрзавају у хладним учионицама због чега ће од понедјељка бити обустављена настава.

Потврдила је ово јуче директор школе Милица Василић додајући да се настава одвија у отежаним условима од 25. фебруара када је дошло до квара на систему гријања.

- Дошло је до пуцања котла који је немогуће више поправити, а пећи су старе најмање 12 година. Мораћемо привремено да обуставимо наставу док се овај проблем не ријеши -  рекла је Василићева.

Додаје да су о овом проблему одмах обавијестили начелника општине и Министарство просвјете и културе РС, али рјешења још нема.

- Из ресорног министарства смо добили усмену сагласност да наставу изводимо на скраћеним часовима у трајању од 30 минута, док из општине нема никаквог одговора - рекла је Василићева.

Истиче да је на јучерашњој сједници одјељењског вијећа донесена одлука да због веома ниских температура у учионицама од понедјељка настава буде обустављена.

Василићева каже да је усљед отежаног извођења наставе повећан и број изостанака.

- Дјеца дане проводе сједећи у јакнама у хладним и неусловним учионицама. Све се то одразило на њихово здравље - рекла је Василићева.

Она је истакла да су и раније имали проблем са гријањем.

- Лани је због квара с мреже искључен један котао, а у рјешавању проблема помогли су нам вртић и општина - рекла је Василићева.

Да ли ће и овај пут општина помоћи школи, јуче нисмо успјели да сазнамо јер су нам само кратко одговорили да је начелник на састанку. Из Министарства просвјете и културе РС истичу да су упознати са проблемом у ОШ "Јован Дучић".

- У сарадњи са руководством школе настојимо да што прије ученицима обезбиједимо гријање - рекли су у министарству.

У министарству су раније истакли да је Влада Српске за гријање основних школа у РС обезбиједила 5,5 милиона КМ, а за санацију грејних система издвојено је 380.000 КМ.

Подручна одјељења

Директор ОШ "Јован Дучић" у Шековићима Милица Василић истиче да се ученици у двјема подручним школама грију помоћу пећи на дрва.

- Ово дрва што сада имамо свакако неће бити довољно до краја грејне сезоне, али смо тренутно у поступку набавке још дрва како би учионице биле топле - рекла је Василићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана