Учесници 12. међународног МТБ маратона прошли и Рогатицу

Сретен Митровић
Учесници 12. међународног МТБ маратона прошли и Рогатицу

РОГАТИЦА - Учесници 12. међународног MTБ маратона – бициклом кроз Србију и Републике Српску који су на пут дуг више стотина километара пошли из Краљева у недјељу, 23.јуна, на крају петог од предвиђених 10 дана у групама из Вишеграда, стигли су у Рогатицу и у њој прeноћили.

Ради се о спортско-туристичкој манифестацији чији је основни циљ промоција  туристичких и културних потенцијала крајева кроз које пролазе њени учесници.

У  Републику Српску се јуче ушло на прелазу Вардиште, дошло до Вишеграда, гдје су посјећене познате културно-историјеке знаменитости, а онда отишло у Стари Брод, у коме је, на граници општина Рогатица и Вишеград, подигнут монументални спомен комплекс у знак сјећања на преко 6000 страдалих Срба, највећим дијелом стараца, жена и дјеце у прољеће ратне 1942. године, које су усташе злогласне „Црне лигије“ и њихове присташе из околних муслиманских села, уништиле углавном тупим предметима или натјерале у таласе тада набујале Дрине. 

Овом приликом учесници маратона положили су вијенце на спомен-обиљежје, а затим је уприличен парастос и час историје.

"За већину нас из Србије, злочин у Старом Броду је нешто ново што смо први пут чули", рече Ненад Премовић из Краљева, један од главних организатора маратона, уз напомену „а могу замислити какво сазнање су добили наши и гости овогодишњег маратона из Словеније, Аустрије и других земаља из окружења“. 

Из Старог Брода, учесници маратона, наставили су пут макадамом према Борикама.

Био је то својеврстан подвиг за већину учесника, јер је требало прећи скоро 7 километара веома тешког брдовитог масива Старогорских стијена, а  нигдје воде и прилике за одмор. 

А онда, преко Борика и лијеске, гдје су маратонци имали прилику да виде и ендемско дрво мечије лијеске које већ више од пола вијека одолијева зубу времена.

Ради се о „старој“ лијесци, која броји преко 450, и младом дрвету са око  200 година.

"Све је ово прелијепо и оправдава циљ цијелог маратона. У Рогатицу смо дошли синоћ, овдје углавном преноћили а данас око 10 часова, испраћени од више десетина Рогачана, посебно љубитеља бициклизма, наставили пут Сокоца. Не иде се утабаним стазама и асфалтом, него обилазно преко Павичине куле и Гуждеља у рогатичкој општини, Кусача, Прељубовића, затим у Кнежину, па онда враћање преко Турковића до Сокоца, стазом дугом 56 километара" рекао је Ненад Премовић.

Након Сокоца, маратонци иду у Пале, а затим пут Јахорине,гдје треба да се стигне 2. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана