Ученик Ђорђе Ћаћић крчи пут бит-боксу у Рогатици: Свирком без инструмената тјера на плес

Сретен Митровић
Ученик Ђорђе Ћаћић крчи пут бит-боксу у Рогатици: Свирком без инструмената тјера на плес

Рогатица - Ђак првог разреда Средњошколског центра "27. јануар" у Рогатици Ђорђе Ћаћић посједује необичан таленат да музицирајући без инструмената публици разгали срца и тако многе од њих натјера на плес.

Љубав према бит-боксу, односно имитирању звукова устима, родила се још када је први пут случајно чуо на телевизији ову необичну технику свирања. Од тада није могао да замисли дан без овог хобија и усавршавања у музицирању, а временом је научио да опонаша већи број инструмената.

- Почео сам спонтано за своју душу, а послије и међу вршњацима на улици и школи. Њихове реакције су биле веома позитивне, што ми је био подстрек да се наставим бавити бит-боксом - казао је Ћаћић.

Међу отежавајућим околностима је било то што се бит-боксом не бави нико у Рогатици, па је Ћаћић морао да буде самоук. На захтјев својих вршњака прво је почео да учествује у школским приредбама, али таленат овог тинејџера није оставио равнодушним ни старије суграђане, па однедавно уљепшава и културно-забавне манифестације.

Наступајући недавно на годишњем концерту Културно-умјетничког друштва "Сретење" Ћаћић је изненадио гледаоце у пуној Спортској дворани. Слушали су га помно, помало у чуду и невјерици, питајући се да се ипак негдје иза паравана не крију свирачи. Кад је окончао перформанс, услиједио је дуготрајан аплауз.

- Одважио сам се и изашао на сцену, а њихова реакција је била изнад мојих очекивања. То ми је улило самопоуздање, па сам одлучио да још више вјежбам. За то ми не требају никакви посебни услови, довољно је да сам расположен и ето тренинга - рекао је Ћаћић.

Све се своди, додаје он, на производњи звукова помоћу уста, зуба, носа и грла, при чему важну улогу имају прсти и техника удисаја и издисаја ваздуха.

Наставник музичког у Основној школи "Свети Сава" у Рогатици Мирјана Алемпић-Кушић каже да се раније није сусретала са овом врстом музике.

- То је, по свему судећи, нови музички правац који посебно међу младима има перспективу - казала је Алемпић-Кушић.

Породица

Иако има тек 16 година, Ђорђе Ћаћић носи велики терет одговорности, али то га не спречава да буде добар ученик. Он, његова мајка Далиборка и сестре Анђела (19) и Андреа (18), које су такође талентоване, живе као подстанари.

Анђела је таленат према сликању искористила како би шминкала и уљепшавала своје суграђанке, док је Андреа наклоњена књижевности и писању пјесама. Без оца, који је преминуо 2010. године, Ђорђе је једина мушка глава у породици. Њихова мајка ради као хигијеничар, а цјелокупни приход ове породице је њена скромна плата од 400 марака. 

Ђорђеви савјети за бит-бокс

- примјенљив је код свих врста музике, а најбољи изражај се добија код брзог ритма - рока и хип-хопа

- код хармонике и народних пјесама бит-бокс је тешко примјенљив због споријег ритма

- добар извођач бит-бокса може да имитира више врста звукова, од бубњева, преко трубе, свих врста гитара, виоле и виолончела

- посебно добро се комбинује са усном хармоником

_

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана