Ученици вишеградске Средње школе „Иво Андрић“ обиљежили 129 година од рођења нобеловца

Срна
Ученици вишеградске Средње школе „Иво Андрић“ обиљежили 129 година од рођења нобеловца

ВИШЕГРАД - Ученици вишеградске Средње школе „Иво Андрић“ обиљежили су 129 година од рођења нобеловца, полагањем цвијећа на споменик великом писцу крај вишеградске ћуприје и у Андрићграду.

Директор Средње школе Дивна Васић рекла је да се Андрић цијелог живота осјећао Вишеграђанином.

-Познато је да је одрастао у Вишеграду код своје тетке Ане и тетка Ивана Матковшчика, који су га одгајали са много љубави. Осим њих, његово дјетињство обиљежили су и Вишеграђани - учитељ Љубомир Поповић о којем је касније написао причу, затим служавка Ајкуна Хрељић, која га је свакодневно водила у школу - навела је Васићева.

Она је подсјетила да је Андрић престао да долази послије смрти поочима и помајке у Вишеграду 1927. године.

-Међутим, у другој половини 20. вијека, када је већ постао афирмисан и цијењен велики писац три пута је посјетио Вишеград - 1953, 1963. и 1972. године. То је био и његов опроштај од града дјетињства. Кажу да је сјетно рекао одлазећи из Вишеграда, увијек је узбудљиво и забавно посјетити мјесто свог дјетињства и сјетити се предјела које сте некада напустили, а уствари их никада нисте заборавили. Ето, велике и дубоке везе Андрића са својим завичајем - нагласила је Васићева.

Она је рекла да је ова година јубиларна јер се навршава 60 година од добијања Нобелове награде и 50 година од проглашења Андрића почасним грађанином Вишеграда.
Иво Андрић рођен је 9. октобра 1892. године у Травнику. У Вишеграду је завршио основну школу, у Сарајеву средњу, а студирао је Филозофију – Одсјек за словенске књижевности и историју у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу.

Андрућу је 1961. године додијељена Нобелова награда за књижевност за роман „На Дрини ћуприја“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана