Ученици одржали лекцију предузетницима

Анита Јанковић
Ученици одржали лекцију предузетницима

Бањалука - Клима-уређаји од отпадног материјала, ручно рађени накит, домаћи колачи, сокови, воће сушено на соларни погон, само су дио онога што су израдили креативни ђаци средњих техничких школа широм БиХ.

Све ово могло се видјети на Сајму ученичког предузетништва који је јуче одржан у бањалучкој Техничкој школи гдје је 350 ученика представило 60 предузећа из 14 градова РС и ФБиХ, а у госте су дошли и ђаци из Даља у Хрватској. 

Показавши велику вољу и жељу да раде, ђаци су посјетиоцима представили бизнис планове нудећи им своје производе и услуге. Највећа гужва била је испред штанда компаније "Дабл-еј" ученика Средње мјешовите школе из Маглаја који су од отпадних материјала израдили клима-уређаје.

- Климу смо израдили од старе канте од "јупола" коју смо обложили стиропором и убацили флаше са залеђеном водом. Поставили смо мали вентилатор од старог рачунара, спојили га на струју и направили цијев кроз коју струји хладан ваздух - појашњава ученица Емина Хоџић додајући да су предности ове климе јефтина израда и мала потрошња струје.   

Ученица Средње школе "Никола Тесла" Наташа Марић из Котор Вароша и њене колеге представили су компанију "Сњеет анд дрџ" која се бави производњом и сушењем органског воћа помоћу соларног дехидратора који су сами осмислили.

- Сушимо разно воће попут јабука, датула, грожђа, марелица, смокава, шљива... Дуго нам је требало да осмислимо идеју, али уз помоћ нашег разредника Ђуре Крчића успјели смо да је реализујемо - рекла је Марићева и додала да многи планирају да се у будућности наставе бавити овим послом.

Мјешовита средња стручна школа из Тешња представила се производњом колача, компота и воћних сокова. 

- Користимо искључиво домаће производе са воћњака из БиХ, и ту видимо своју предност - каже ученик Ахмед Беговић.

Директор Техничке школе Бањалука Кристина Мрђа рекла је да су ђаци урадили озбиљне пројекте, од израде бизнис плана до самог финалног производа. Поручила је да ђаци не само да имају развијену свијест о стварању нове вриједности него претварају материјале у ресурсе.

Пројект менаџер норвешког Програма ученичког предузетништва Бјорн Рајте каже да је ово прилика младима да покажу шта су направили са својим пословним идејама.

- Овдје је много талентованих младих људи, а важно је да се власти за то побрину и подрже овакве сајмове - рекао је Рајте.

Организатори сајма су Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и норвешки Програм ученичког предузетништва. 

Такмичење

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић истиче да је сајам такмичарског карактера те да ће се оцјењивати најбољи пословни план, производ или услуга, као и најљепши штанд.

- Ово је сјајна прилика за промоцију иноваторства и креативности ђака. Надам се да ће сајам инспирисати основце на упис техничких занимања јер нам тог кадра и те како недостаје на тржишту рада - рекао је Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана