Ученици његују љепоте светосавља

Милијана Латиновић
Ученици његују љепоте светосавља

Бањалука - Некада би на огњишту горео пламичак тек довољан да велику породицу одржи у животу у леденој прашуми историје.

Овим је ријечима ученик седмог разреда Основне школе "Свети Сава" из Бијељине Војислав Дурмановић описао породицу као огњиште које се никада не гаси и освојио прву награду на литерарном конкурсу "Светосавље и наше доба" у категорији ученика виших разреда основне школе, који је расписало Министарство просвјете и науке Србије, а право учешћа имали су основци и средњошколци из Србије и Српске, али и малишани предшколског узраста.

Пишући о породици описао је историјска дешавања и сеобе народа, који се, колико год далеко био прогнан са својих вјековних огњишта, изнова враћао. Инспирацију проналази у дјелима Жила Верна, који му је узор у књижевности.

- Идеју која се спонтано роди треба умети исказати речима, а рецепт за добар састав свакако је читање - рекао је Дурмановић, који се надметао са 690 "малих писаца".

Из књижевног пера овог основца родило се још много литерарних радова, који су му донијели награде, али му је ова, како каже, посебна. Понос и узбуђење нису крили ни његови родитељи, Маја и Слободан, који су посебно захвални наставници Мирјани Лазаревић, која му је била ментор.

- Без обзира на његов таленат и љубав према књижевности, наставница Лазаревић је уложила много труда и ова награда је и њена велика заслуга - казала је мајка Маја Дурмановић.

За ученицу првог разреда Средњошколског центра "Алекса Шантић" из Невесиња Милицу Радовановић љубав и пажња њених родитеља били су мисао водиља у тренутку када је одлучила да напише пјесму која јој је донијела прву награду. У категорији 242 рада ученика средњих школа Миличина пјесма "Брижни поглед мојих родитеља" однијела је побједу.

- И мрзим ону сузу издајицу, што руши мит о мојој снази, а тако ми топло и мило у срцу док поглед ваш брижни прати ме и мази - написала је Радовановићева у пјесми посвећеној родитељима и додала да се све животне нити могу покидати, а нераскидива је само она што дјецу за родитеље веже.

Уз много љубави и родитељске пажње каже није јој било тешко написати пјесму. Прича да је осјећања преносила на папир, а стихови су се низали као бисери, један за другим.

- Иако је конкуренција била велика, у мени је тињао трачак наде да ће можда моја пјесма заслужити једну од награда и то се десило - испричала је Радовановићева.

Додала је да ово није први пут да својим литерарним радовима осваја награде, а учешће на конкурсу "Светосавље и наше доба" за њу је велика част. Љубав према поезији родила се читајући стихове Десанке Максимовић.

Директор Средњошколског центра из Невесиња Вукан Братић каже да је цијела школа поносна на Милицу, која је овом наградом школу представила у најбољем свјетлу.

Завршна свечаност овог 24. конкурса "Светосавље и наше доба" одржана је 14. маја у Новом Саду. За све награђене и похваљене учеснике конкурса и за чланове жирија организовано је поклоничко путовање у манастире Светих архангела у Ковиљу и Васкрсења Христова у Каћу.

Ликовни радови

Осим ученика који су писали литерарне радове са темом породица, награђени су и ђаци који су својим цртежима приказали шта за њих представља породица.

Међу 4.520 ликовних радова у категорији виших разреда основних школа трећу награду освојила је ученица седмог разреда Основне школе "Вук Караџић" из Власенице Анђела Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана