Ученици Медицинске школе указали на борбу против дијабетеса

Срна
Foto: срна

ДОБОЈ - Око 50 ученика добојске Медицинске школе данас је поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против дијабетеса организовано прошетало Парком народних хероја и мјерило глукозу у крви грађанима, како би скренули пажњу на заштиту здравља обољелих од дијабетеса, а суграђане подстакли да брину о свом здрављу.

Члан секције Црвеног крста Медицинске школе Анастасија Бјелановић рекла је новинарима да су претходно извршили превентивно мјерење глукозе у крви код стотину ученика ове школе, задовољна што нису пронађене индикације које би упутиле на ово обољења.

Она је навела да се данас глукоза у крви мјери грађанима на платоу преко пута добојског парка, и да се цијела акција спроводи заједно са локалним Удружењем дијабетичара "Дијабета".

Представник "Дијабете" Инга Марковић рекла је да је овогодишња идеја да по 10 грађана у 10 градова БиХ прошета по један километар као симболични подсјетник на стотину година од као је пронађен инсулин који регулише метаболизам угљених хидрата и користи за лијечење шећерне болести.

Она је упозорила да је превентивна акцијом мјерења глукозе организована и с обзиром да га велики број грађана није био у прилици измјерити усљед околности са вирусом корона. "У Удружењу смо оформили и секцију родитеља и дјеце обољелих од дијабетеса с обзиром да се сваке године повећава број обољеле дјеце од дијебетеса тип један, а о типу два и да не говоримо", изјавила је Марковићева.

С обзиром да су дјеца приоритет, она је указала и на дато обећање градоначелника Добоја Бориса Јеринића да ће подржати константну набавку мјерача глукозе у крви, и тиме најмлађим суграђанима олакшати живот и борби против овог обољења.

Марковићева је указала на податке Дома здравља Добој из 2016. године према којима је на подручју ове регије било око 3.500 обољелих од дијабетеса и оцијенила да је тај број данас далеко већи, негдје око 6.000, с обзиром да је пракса показала да је вирус корона био окидач за многе додатне болести код лица која су га прележала.

Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се 14. новембра, а иницијативу за његово обиљежавање покренуле су Међународна дијабетолошка федерација и Свјетска здравствена организација 1991. године, као одговор на све већи број обољелих широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана