Ученица из Власенице освојила бронзу на географској Балканијади: Глобус Љепосавин најбољи друг

Милијана Латиновић
Ученица из Власенице освојила бронзу на географској Балканијади: Глобус Љепосавин најбољи друг

Власеница - Чим сам почела да учим називе континената, земаља, ријека и планина, глобус је постао мој најбољи друг, а љубав према географији, посебно космосу, инспирација за сваки нови дан у животу.

Овим ријечима је гимназијалка из Власенице Љепосава Плакаловић почела причу о недавно одржаној Интернационалној географској Балканијади, са које је донијела бронзану медаљу.

Балканијада, на којој је учествовало 40 ученика, одржана је у Радаљској Бањи код Малог Зворника у Србији. Учешћем власеничких гимназијалаца, први пут су се на оваквом такмичењу представили средњошколци из РС.

- Географија је мој омиљени предмет, па чак и када имам највише градива да научим, ја се одмарам уз географске карте - рекла је Плакаловићева, која је завршила први разред гимназије у Средњошколском центру "Милорад Влачић".

Она је додала да је конкуренција на такмичењу била јака, те да је посебно радује то што је њен тим представљао Српску на такмичењу на којем су знање одмјерили ђаци из Србије, Бугарске, Румуније, Словенија, Грчке и Мађарске.

- Такмичење, које је организовано у три нивоа, писани тест, затим теренски рад и мултимедијални тест, одржано је на енглеском језику. То ми је био додатни изазов и веома сам поносна због постигнутог успјеха - казала је Плакаловићева. Додаје да је за такмичење из географије потребно знање, али и много љубави и свакодневног рада.

- Припремали смо се сваки други дан у школи, учили појмове, вјежбали енглески и потајно се надали медаљама - рекла је она.

Каже да јој је једно од занимљивијих питања било оно са сликом Индије и вјетра (зимског монсуна), а задатак је био да погоде о којем вјетру је ријеч и какво вријеме доноси.

- Волим да проучавам географију мог завичаја, Европе, а из неког необјашњивог разлога привлачи ме Јапан - додала је.

Географе из Власенице је на такмичење повео професор Драган Илић, а медаља која је засијала око врата Плакаловићеве доказ је да је његов труд уродио плодом.

- Поносан сам на цијели тим, који су, поред Љепосаве, чинили и ученици Милош Мијић, Страхиња Лукић и Филип Стјепановић. Жао ми је само што немамо финансијских могућности да ови талентовани ђаци своја знања покажу и на географској Олимпијади у Пекингу - рекао је Илић.

Додаје да им је за одлазак на Балканијаду помогла општина Власеница и колектив школе сакупивши новац за пут. Захваљујући постигнутим резултатима, млади географи из Власенице позвани су да учествују на Трећој географској Балканијади која се одржава догодине у Словенији.

Балканијада

Највише представника на географској Балканијади, која је одржана од 24. до 30. јуна у Србији, имала је нишка Гимназија "Бора Станковић".

Апсолутни побједник Балканијаде је нишки гимназијалац Александар Тасић. Побједници Друге географске Балканијаде припремају се за Географску олимпијаду која ће ове године бити одржана у Пекингу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана