Убла отворила њедра љубитељима природе

Ратомир Мијановић
Убла отворила њедра љубитељима природе

Требиње - Бајковита природа, свјеж ваздух и уређено излетиште обасјано херцеговачким сунцем, на само двадесетак километара од Требиња према Херцег Новом, привукли су прве посјетиоце на зубачка Убла.

Ово једино требињско планинско излетиште, које је годинама било запуштено, послије много времена отворило је своја њедра љубитељима природе. Међу њима је било и више од 50 чланова Џудо клуба Леотар који су у овом природном амбијенту полагали испите за нове појасеве.

Овом активношћу почела је реализација плана Градске управе да се сваког викенда на требињском излетишту окупљају чланови спортских колектива и други грађани како би био промовисан здрав живот и дружење у природи, али и туристички потенцијали које пружају Убла.

Осим џудиста у чарима овог излетишта уживали су и млади кошаркаши Свислајон Леотара који су недјељни тренинг у спортској дворани замијенили тренирањем у природи, гдје су играли баскет на импровизованом терену. Кошаркаши су поручили да су на овај начин жељели да подрже нову иницијативу Градске управе која је за сваку похвалу.

Послије неколико утакмица баскета на тек постављеном кошу, спортисти су у пратњи чланова Планинарског друштва "Вучји зуб" уживали у шетњи планинским стазама.

- Сазнали смо занимљиве информације о орјенском масиву. Било нам је лијепо. Убла су права оаза природне љепоте. Сигурно ћемо поново доћи - рекли су углас кошаркаши Свислајон Леотара.

Дружења на Ублима ће трајати цијелог јула и августа, уз подршку Градске управе, чланова Планинарског друштва "Вучји зуб", али и волонтера Црвеног крста који су се укључили у промоцију здравог живота и туристичких потенцијала. Организовање дружења на Ублима помажу и "Хидроелектране на Требишњици" које обезбјеђују бесплатан превоз, али и ватрогасци који су очистили околне ливаде. На Ублима је отворена и продавница у којој се могу купити основне намирнице. Већи број посјетилаца на Ублима се очекује наредне недјеље, 16. јула, када ће бити одржан Етно-еколошки фестивал на ком ће наступити и Културно-умјетничко друштво "Алат Свислајон".

Пјесма ће се проламати Ублима и првог викенда у августу када ће бити одржано саборовање народа РС и Црне Горе на које би требало да пристигне више хиљада посјетилаца.

Фестивал

Из Градске управе је саопштено да Етно-еколошки фестивал, који ће бити одржан 16. јула, почиње у девет часова, када ће домаћи произвођачи на штандовима изложити храну, љековито биље, ручне радове, те сувенире. У оквиру фестивала биће одржана котлићијада и роштиљада. Од 11 часова предвиђен је културно-забавни програм уз наступе фолклораша и младих гуслара. Организатори позивају грађане да дођу у што већем броју да уживају у дружењу у природи. Заинтересовани могу да се пријаве на контакт телефон 065/627-702.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана