У Зворнику повећан број посјета, радиће се на промоцији домаћег туризма

Срна
У Зворнику повећан број посјета, радиће се на промоцији домаћег туризма

ЗВОРНИК - Број туристичких посјета у Републици Српској од јануара до октобра већи је за 49 одсто у односу на 2020, а у наредном периоду радиће се на промоцији домаћег туризма и разноликости домаће понуде, истакнуто је на сједници Координационог одбора Туристичке организације Републике Српске.

Директор Туристичке организације Републике Српске Миодраг Лончаревић оцијенио је да је туристичка 2021. година била успјешна јер је регистровано било49 одсто више посјета и 31 одсто више ноћења за 10 мјесеци у односу на претходни период.

Лончаревић је истакао да се на туристичке дестинације поново враћају туристи из Словеније, а најбројнији до сада су били туристи из Србије и дијаспоре.

"Радује нас да су у зимским и празничним данима на Јахорини, у Бањалуци, Требињу, Фочи и другим мјестима капацитети већ попуњени више од 90 одсто", рекао је Лончаревић.

Лончаревић је најавио да ће се радити туристичка сигнализација за Јахорину и бањска одмаралишта и поставити "фото фрејмови" на познатим дестинацијама широм Српске гдје ће гости моћи да се фотографишу и понесу утиске из тих средина.

Један такав оквир за фотографисање биће постављен на средњевјековној тврђави Ђурђев Град изнад Зворника, а Лончаревић је нагласио да то подручје има перспективу развоја у области туризма и убог моста краља Александра Првог Карађорђевиће, Дрине, разних манифестација, а близу је и и Мали Зворник гдје се налази подземни град Карађорђевића.

Помоћник министра трговине и туризма Републике Српске Драгана Чавка изјавила је да ресорно министарство потенцира развој домаћег туризама и разнолику домаћу туристичку понуду.

Чавка је рекла новинарима да ће направи осврт на актуелну туристичку годину и да се идентификују проблеми које треба рјешавати.

Она је додала да ће бити ријечи и о наплати боравишне таксе, као и раду субјеката који немају регистрован туристички смјештај, те најавила да ће ресорно министарство организовати регионалне састанке на којима ће се покушати изнаћи рјешење за идентификоване проблеме у тим срединама.

Представник Привредне коморе Републике Српске Драгана Шобот истакла је да су поносни на чињеницу да је Влада прихватила пројекат ваучера који су иницирали, оцијенивши да они треба да буду стална мјера подршке.

Додала је и да се пројектом "Наше је боље" промовишу сви домаћи производи, па тако и туризам.

Директор зворничке Туристичке организације Ивана Ђокић Милановић истакла је да су задовољни овом годином у којој ће имати близу 20.000 ноћења што је изузетан успјех, посебно ако се узме у обзир да су 2016. године имали нешто мање од 5.000 ноћења.

Координациони одбор усвојио је Програм рада Туристичке организације Републике Српске за 2022. годину, а разговарано је и о пројектним активностима, међународној сарадњи, туристичкој сигнализацији , развоју нових туристичких производа и онлајн промотивним активностима.

Сједници су присуствовали директори туристичких организација Требиња, Лакташа, Бањалуке, Бијељине, Источног Сарајева, Добоја, Вишеграда, Фоче, Приједора и града домаћина Зворника, представници ресорног министарства и Привредне коморе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана