У Зворнику на дуалном образовању 54 ученика Техничког школског центра

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК - У компанији „Алумина" из Зворника 54 ученика Техничког школског центра у овој школској години похађа часове практичне наставе, саопштила је данас Служба за односе с јавношћу ове компаније.

Практичну наставу изучавају ученици друге и треће године, смјер електричари, бравари, обрађивачи метала резањем и вариоци, који два, односно три дана, проводе у фабричким погонима „Алумине" радећи на пословима који их очекују након завршетка школовања.

У менаџменту компаније кажу да је веома важна добра комуникација између привреде и образовних установа, те да је „Алумина", као друштвено одговорна компанија препознала важност улагања у младе кадрове.

Директор Одржавања у компанији „Алумина" Славиша Милић каже да ресурси ове компаније и људски потенцијали могу доста помоћи ученицима у стицању потребног знања.

„Овдје имају све што им треба и што могу да науче, виде и практично ураде", наводи Милић и напомиње да су видљиви резултати код ученика из практичног дијела наставе.

Милић истиче да ученици имају добре услове док су на практичној настави и да уз изврсне „Алуминине" мајсторе стичу знања и драгоцјено искуство.

„Наш циљ је да се кроз сарадњу са Техничким школским центром, али и другим образовним установама, едукују и намјенски школују кадрови, који ће бити потребни овој фабрици, а посебно се то односи на занимања која су дефицитарна на тржишту рада", каже Милић.

Директор Техничког школског центра у Зворнику Горан Грујић истиче да је сарадња са компанијом „Алумина" од вишеструког значаја за ову образовну установу и њене ученике.

„Технички школски центар и ове, као и претходних година, изражава захвалност компанији жАлуминаж због велике предусретљивости коју показује у погледу одржавања дијела практичне наставе наших ученика у својим погонима", наводи Грујић.

Он каже да је Технички школски центар, захваљујући овој сарадњи, обезбиједио квалитетну праксу, односно дуално образовање за ученике, док је „Алумина" показала да је и даље један од колектива са великом друштвеном одговорношћу.

Грујић истиче да је од кључне важности за све ученике техничких занимања да практична знања из своје струке стичу у реалном производном окружењу, додајући да између 80 и 90 ученика Техничког школског центра практичну наставу похађа у овдашњим привредним колективима.

Марко Савић, одличан ученик треће године и будући варилац, каже да долази три пута седмично на праксу у „Алумину" и да се у овој фабрици може много тога сазнати и практично научити.

Митар Зеленовић и Никола Тодић, ученици треће године - смјер обрађивач метала резањем, који практичну наставу изводе у машинској радионици, кажу да воле овај позив, јер је занимљив.

„Своју будућност видимо на овим просторима, вољели би да се након завршеног школовања запослимо у овој фабрици", поручила су ова два будућа металостругара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана