У Трнову мурал Новака Ђоковића висок осам метара

Срна
У Трнову мурал Новака Ђоковића висок осам метара

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Академски сликар из Источног Сарајева Милош Поповић, аутор мурала Новака Ђоковића који је насликан на стамбеној згради на Тргу Срђана Кнежевића у Трнову, изјавио је Срни да је ово био поприлично тежак и изазован посао, с обзиром на то да је ријеч о портрету и одговорности да лик треба да буде аутентичан.

Поповић додаје да је мурал висине осам метара, те да је вјероватно и највећи који је посвећен најбољем тенисеру на свијету - Новаку Ђоковићу.

“Било је потребно пет дана како би мурал био завршен. Пренос скице на зид вршио се путем такозване жмрежеж којом су се служили још и стари мајстори гдје су своје мале скице преносили на стропове цркава, велика платна и тако добијали рефрентне тачке”, објашњава Поповић, додајући да су му током рада помогли студенти графичког дизајна Ђорђе Паштар и Борис Томић.

Поповић каже да мурали сами по себи изазивају велику пажњу јавности, тако да се већ први дан по обрисима и контурама могло наслутити да се ради о лику Новака Ђоковића, што је охрабрило цијелу екипу у наставку посла.

Иницијативу за израду мурала, како је рекао, покренула је Туристичка организација општине Трново, те да је он радо прихватио њихов позив.

“Моје примарно интересовање везано је за друге технике сликарства. Мада ово није први мурал који сам насликао, признајем да сам у почетку мислио да је то крупан задатак за мене. Имао сам прилику да се окушам у овој техници у претходном периоду када сам осликао мурал на Јахорини, међутим, био је мање захтјеван од овог у Трнову”, рекао је Поповић.

Поповић додаје да су прве реакције позитивне, али је било и оних који су сматрали да је то парадокс јер постоје и ближи мотиви везани за Трново.

“С обзиром на то да је Новак број један у свијету спорта, то је глобална порука. Вјерујем да ће сви који посјете ову малу општину, искористити прилику да се фотографишу поред мурала, те бар на кратко проведу вријеме у овом малом мјесту, које заиста посједује богату туристичку понуду”, рекао је Поповић.

Милош Поповић рођен је у Сарајеву 1988. године, а тренутно живи у Источном Сарајеву. Академију ликовних умјетности у Сарајеву уписао је 2013. године, а дипломирао 2017. године на Одсјеку сликарство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана