У току припреме за прву званичну посјету патријарха српског Порфирија Добоју

Срна
У току припреме за прву званичну посјету патријарха српског Порфирија Добоју

ДОБОЈ- Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да посјета Његове светости патријарха српског Порфирија Добоју поводом славе града - Преображења Господњег има историјски значај за грађане и ову локалну заједницу.

Јеринић је рекао новинарима да је ова посјета велика ствар за Добој и Републику Српску, с обзиром на то да је посљедњи патријарх који је био у званичној посјети граду Добоју био Гаврила Дожић 1938. године, а прије њега патријарх Варнава 1933. године.

Он је изразио увјерење да ће грађани Добоја 18. и 19. августа у великом броју дочекати патријарха и учествовати у обиљежавању великог празника.

Јеринић је рекао да су у току припреме, те да ће у петак, 13. августа, бити одржан састанак са Његовим преосвештенством владиком зворничко-тузланским Фотијем о детаљима посјете.

Према његовим ријечима, обавеза града је да буде добар домаћин и да обезбиједи неопходну логистику.

Јеринић истиче да је у сриједу, 18. августа, након вечерње службе у Храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју, предвиђен састанак руководства града и патријарха Порфирија.

У четвртак, 19. августа, уд евет часова биће служена света литургија у Храму Светих апостола Петра и Павла, а након ње је планирана посјета Спомен-костурници страдалим Србима у добојском логору у Првом свјетском рату.

-Након тога предвиђена је литија до зграде Градске управе, гдје ће патријарх извршити обред резања славског колача - навео је Јеринић.

Он каже да ће бити организован богат прикладан културно-умјетнички програм уз наступ етно-групе "Ива" и Сњежане Ђуришић.

Јеринић каже да је велика ствар за њега лично, али и за Град што ће прва званична посјета Републици Српској Његове светости патријарха српског Порфирија бити граду Добоју, а поводом славе града - Преображења Господњег.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана