У току обнављање ски-стазе у Чајничу: Још једно скијалиште на мапи Српске

Јана Кезић
У току обнављање ски-стазе у Чајничу: Још једно скијалиште на мапи Српске

БАЊАЛУКА - Љубитељи скијања у Српској од сљедеће године добиће још једну дестинацију на мапи, гдје ће моћи уживати у зимској чаролији, јер је у Чајничу у току обнављање ски-стазе, која је постојала прије рата, а направљена је још за вријеме Олимпијских игара 1984. године.

Наиме, туристи у Чајничу тренутно могу да се служе малом стазом у мјесту Поникве, која се налази на 1.124 метра надморске висине, а која је удаљена девет километара од центра општине. Дужина стазе је 250 метара, а у њеној близини налази се и планинска кућица.

Како су нам казали из Шумског газдинства “Вучевица” из Чајнича, на идеју за обнављање велике ски-стазе дошло је неколико ентузијаста, који су чланови Планинарског друштва “Вијогор” из Чајнича.

- Када је невладина организација “Ми волимо Чајниче” 2017. године покренула мало скијалиште у мјесту Поникве, и ми смо се на неки начин заинтересовали да реконструишемо прво чајничко скијалиште. Дошли смо до пројектне документације тадашњег скијалишта “Стражица” - рекао је за “Глас Српске” вршилац дужности директора Шумског газдинства “Вучевица” Марко Мићевић.

Како је додао, 2019. године добили су информацију да ће Олимпијски центар “Јахорина” добити ново рухо и бити модернизован, па су то на неки начин и искористили.

- Успјели смо да дођемо до директора Олимпијског центра “Јахорина” и он нам је изашао у сурет и дао на коришћење стари ски-лифт “Пољице”, који по техничким и машинским карактеристикама одговара истом оном који ми имамо - рекао је Мићевић.

Објаснио је да су тренутно у фази сјече на читавој стази с обзиром на то да годинама тамо нико није скијао, па је све обрасло шумом.

- Када је ријеч о сјечи стабала и њиховом уклањању са саме стазе, негдје смо на пола посла. Ако бог да, ми планирамо у априлу или мају, започети и радове самог чишћења стазе и чупање пањева. У томе ће нам помоћи и Олимпијски центар “Јахорина” са својим стручним кадром. Очекујемо да ћемо радове привести крају на јесен сљедеће године и да ћемо идуће зиме моћи да скијамо - рекао је Мићевић који је и предсједник Скупштине Планинарског друштва “Вијогор” из Чајнича.

Начелник општине Чајниче Горан Караџић казао је за “Глас Српске” да је ски-центар који су имали прије рата био у власништву општине те да је у току Одбрамбено-отаџбинског рата девастиран, истичући да му је посебно драго што су управо млади људи покренули иницијативу за обнављање.

- Општина ће уступити свој дио без обзира на то ко ће управљати њиме, а у наредном периоду о томе ћемо се договорити - рекао је Караџић. Како је истакао, не треба заборавити да је дио опреме за нову стазу стигао са олимпијске љепотице.

- Надамо се да ћемо у наредној години урадити све да га ставимо у функцију и да ће грађани Чајнича, поред мале стазе на Пониквама добити и велику стазу, те да ће Чајниче у наредном периоду имати могућност да развија и зимски туризам, поред вјерског, спортског и општег, и да ћемо бити занимљиви земљама у окружењу, али и шире - казао је Караџић.

Нова енергија

Вршилац дужности директора Туристичке организације општине Чајниче Данијел Лаковић казао је за “Глас” да је сувишно и причати колико ће отварање нове стазе покренути ову општину.

- С обзиром на то да се налазимо на тромеђи између Црне Горе, Србије и, наравно, Српске, то ће значити пуно. Како је кренула прича и обнова, људи су почели полако да праве собе и апартмане и осјети се друга енергија у граду. Ако све то буде како треба, ова општина ће мало живнути - рекао је Лаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана