У суботу Дан косидбе на Романији

Срна
У суботу Дан косидбе на Романији

Соколац - Традиционална манифестација "Дан косидбе Романија 2017" биће одржана у суботу, 8. јула, у Брезјаку код Сокоца, а очекује се учешће великог броја косаца из Српске и окружења.

Према програму ове манифестације, окупљање учесника на локалитету Брезјак планирано је од 10.00 часова.


Након свеченог отварања услиједиће ревијална кошевина, појединачно такмичење у кошењу траве ручном косом и екипно такмичење у кошењу траве овом косом.

У паузама такмичења предвиђена су традиционална надметања у бацању камена с рамена, обарању с брвна и надвлачењу конопца.

Директор Туристичке организације општине Соколац Бранкица Башић рекла је за Срну да су планиране 22 парцеле за појединачно такмичење у кошењу ручном косом и пет парцела за екипно такмичење косаца, као и да је обавезно учешће косаца у народној ношњи.

"И на овогодишњој манифестацији планирана је презентација механизације за кошење траве познатих произвођача, али и занимљив културно-умјетнички програм", најавила је Башићева.

Косци, учесници на "Дану косидбе Романија", могу да се пријаве на број 057-444-822, поручују из Организационог одбора.

Организатор "Дана косидбе Романија 2017" јесте Туристичка организација општине Соколац, а покровитељи град Источно Сарајево, општине Соколац и Хан Пијесак и привреда романијске регије.

Манифестацију "Дан косидбе Романија 2017" подржали су Стална радна група за регионални рурални развој у Југоисточној Европи уз подршку ГИЗ-а у оквиру пројекта "Рурални развој кроз интегрисано управљање шумским и водним ресурсима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана