У суботу академија поводом пола вијека од освештања Саборног храма

Срна
Foto: скриншот

БРЧКО- У суботу, 20. новембра, биће одржана свечана академија поводом пола вијека од освештања Саборног храма Успења Пресвете Богородице у насељу Српска варош у Брчком, најавили су данас представници Српске православне цркве (СПЦ) и брчанског Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) "Просвјета".

Свечана академија биће одржана у Културном центру "Патријарх српски Павле" са почетком у 18.00 часова, а претходиће јој вечерње богослужење.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служиће Свету архијерејску литургију у Саборном храму у недјељу, 21. новембра, када се обиљежава Сабор Светог архангела Михаила - Аранђеловдан.

Старјешина Храма Жељко Матић рекао је на конференцији за новинаре да историја српске цркве у Брчком датира, према неким изворима, из 15. вијека.

"Оно што ми имамо написано је да смо у 18. вијеку имали своје храмове и богомоље, али кроз историју храмови су рушени, зидани су нови, дограђивани, реновирани. Као што је живот наше СПЦ захтијевао, тако је и народ своје храмове градио", подсјетио је Матић.

Сарадник брчанске "Просвјете" Ведрана Драгичевић рекла је да ће у програму ове академије, који је припремила СПКД "Просвјета", учествовати и Црквени хор "Свети Роман Мелод" из Брчког и бесједник из Бањалуке Александар Стојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана