У Српској 18 развијених локалних заједница

Срна
Foto: СРНА

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске донијела је Одлуку о степену развијености јединица локалне самоуправе за 2022. годину, према којој су развијене локалне заједнице Бањалука, Бијељина, Гацко, Градишка, Дервента, Добој, Зворник, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Лакташи, Мркоњић Град, Пале, Приједор, Прњавор, Станари, Теслић, Требиње и Угљевик.

Средње развијене јединице локалне самоуправе су Билећа, Брод, Козарска Дубица, Котор Варош, Милићи, Модрича, Соколац, Србац, Фоча и Челинац, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу. Неразвијене јединице локалне самоуправе су Братунац, Вишеград, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Љубиње, Невесиње, Нови Град, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Хан Пијесак, Шамац и Шипово.

У Републици Српској изразито неразвијене јединице локалне самоуправе су Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Пелагићево, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

У Влади подсјећају да се степен развијености јединица локалне самоуправе утврђује за наредну годину, а на основу критеријума утврђених Одлуком Народне скупштина Републике Српске о критеријумима за оцјену степена развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској. Законом о локалној самоуправи утврђује се расподјела средстава између Републике и јединица локалне самоуправе, у складу са степеном развијености, да би се допунили властити извори финансирања јединица локалне самоуправе, ради ефикасног извршавања њихових надлежности.

Министарство управе и локалне самоуправе прибавило је релевантне податке од надлежних институција и утврдило да није било значајнијих одступања у степену развијености јединица локалне самоуправе у односу на 2021. годину.

Влада је на данашњој сједници донијела Одлуку о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе, у укупном износу од 206.800 КМ. Циљ суфинансирања пројеката јединица локалне самоуправе из ових средстава, јесте допуна њихових властитих извора финансирања пројеката, у процесу одобрених финансијских средстава код домаћих и међународних организација, домаћих и страних инвестиционих фондова који финансирају пројекте јединица локалне самоуправе.

Финансијска средства јединицама локалне самоуправе додјељују се приоритетно за реализацију пројеката из области производње и извоза, пољопривредне производње и руралног развоја, заштите животне средине, изградње нових, те реконструкције и одржавања постојећих објеката комуналне инфраструктуре.

Средства се приоритетно дојељују и за пројекте здравствене заштите становништва и помоћи социјално угроженом становништву, бриге о младима, образовања и спорта, културе и његовања културно-историјске баштине и помоћи у изградњи вјерских објеката, цивилне заштите становништва и заштите људи и материјалних добара од природних и других несрећа, туризма и друге области које су од значаја за локални развој.

Правилником је предвиђено да се средства за наведене намјене јединицама локалне самоуправе одобравају бесповратно, а максималан износ која се могу одобрити по једном пројекту је 30.000 КМ. У складу са Правилником о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе, 11 јединица локалне самоуправе поднијело је Министарству захтјев за додјелу средстава за суфинансирање пројеката којима се подстиче локални развој у областима дефинисаним поменутим Правилником, док је једна општина аплицирала за суфинансирање два пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана