У Српцу успјешно траје школа гитаре, виолине и клавира: Класици све популарнији међу ђацима

Дејан Јовичић
У Српцу успјешно траје школа гитаре, виолине и клавира: Класици све популарнији међу ђацима

СРБАЦ - Слушање класичне музике позитивно утиче на одрастање и психофизички развој од најраније доби, а овом мишљу водили су се у србачком Центру за културу и спорт који у сарадњи са Музичком школом “Владо Милошевић” из Бањалуке организује школу гитаре, виолине и клавира за ученике.

Ријеч је углавном о основцима који се воде као ванредни ученици музичке школе, а са њима раде професорка гитаре Сашка Фелштински, виолине Биљана Радуловић и клавира Невена Кежић.

Школа се одржава већ двије године, а популарност музичких класика међу ђацима расте па су већ стигла и признања на такмичењима. Радуловићева истиче да се часови организују једном седмично, а на крају године ђаци полажу разред.

- Дјеца су веома драга и васпитана и међу њима има много талентованих - каже она.

Николина Семчешин из Повелича каже да већ годину дана свира гитару код професорке Сашке Фелштински и за сада јој добро иде.

- Напорно вјежбам и трудим се да редовно долазим на часове - рекла је Николина.

Директор Центра за културу и спорт Србац Радован Митраковић рекао је да ће сарадња са бањалучким професоркама бити настављена јер је нових полазника све више.

- У догледно вријеме покушаћемо да то подигнемо на још већи ниво и набавимо два нова инструмента како би нам концерти били још садржајнији - рекао је Митраковић.

Значај класичне музике за моторички и социоемоционални развој дјеце препознали су и у Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске које је покренуло пројекат “Музика припада свима” у оквиру којег се одржавају концерти за дјецу са посебним потребама из пет општина и градова у Српској.

Први наступ у извођењу дуа виола “Дуола”, којег чини брачни пар Ђорђе и Милица Миловановић из Бањалуке, одржан је недавно у србачком удружењу “Извор”.

- Ријеч је о пројекту у којем желимо да ову дјецу ставимо у фокус наше умјетности и покажемо да музика заиста припада свима и да није резервисана само за појединце и концертне дворане. Поред Српца, овакви концерти биће одржани у Бањалуци, Дервенти, Источном Сарајеву и Требињу - рекла је Милица.

Поред класичне музике, у свом репертоару, на којем представљају могућности виоле кроз различите аранжмане, имају и филмску, поп и рок музику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана