У Српцу стварају повољнију климу за привредне субјекте: Запосленост обара рекорде

Дејан Јовичић
У Српцу стварају повољнију климу за привредне субјекте: Запосленост обара рекорде

СРБАЦ - У Српцу је крајем прошлог мјесеца било запослено 2.850 радника, што је за око 500 више у односу на 2013. годину, а како би тај број идуће године био још већи, надлежни су одлучни у намјерама да створе повољнију климу за привредне субјекте.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић истакао је да је на раст броја запослених највише утицало проширење пословања привредних субјеката из Српца, као и оних чије је сједиште у другим локалним заједницама, али имају своје пословне јединице у Српцу.

- Покривеност извоза увозом за прошлу годину је била већа за око 115 до 120 одсто, а робна размјена је износила око 50 милиона КМ. Да није било пандемије вируса корона, ови показатељи би били још бољи - рекао је Михољчић.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић казао је да ће подстицаји за нова запошљавања у идућој години бити повећани са 30.000 на 50.000 КМ, што ће бити додатни мотив привредницима да приме један број незапослених са Бироа рада.

- Захваљујући републичким програмима који су реализовани у сарадњи са Заводом за запошљавање, протеклих година уложено је неколико стотина хиљада КМ подстицаја за отварање нових радних мјеста, што је такође дало допринос да данас у Српцу имамо највећи број запослених још од завршетка рата - рекао је Драгосављевић.

Он додаје да ће се ускоро приступити изради регулационог плана проширења индустријске зоне у Ситнешима, јер два привредна субјекта која дјелују на овом локалитету планирају да шире своју дјелатност, а најављене су сличне привредне активности и у индустријској зони Црнаја.

Драгосављевић је недавно изабран за предсједника новог Привредног савјета у Српцу, који ће се састајати најмање једном у три мјесеца, као савјетодавно тијело које даје мишљење и препоруке, покреће иницијативе и одлучује о питањима која се односе на стање и развој привреде у Српцу.

- Двије трећине чланова Савјета чине привредници, како би имали већину приликом гласања и одлучивања, а остатак ће чинити радници локалне управе. Из Привредне коморе Републике Српске изразили су жељу да један њихов представник буде присутан на овим сједницама како би нашим привредницима представили неке актуелне програме и јавне позиве - рекао је Драгосављевић.

Директор компаније “Перутнина Птуј С” Повелич-Србац Велибор Поповић каже да њихова фирма тренутно запошљава 269 радника и да се број константно повећава и поред негативних посљедица пандемије вируса корона, а све обавезе према држави редовно се измирују.

- Спремни смо да идуће године примимо још 30 нових радника. Планирамо подићи производњу за 20 одсто и поправити извоз. Од тога ће десет милиона КМ отићи за Црну Гору, гдје већ имамо потписане уговоре - рекао је Поповић, који је на конститутивној сједници Привредног савјета општине Србац изабран за потпредсједника.

Порез на непокретност

Млађан Драгосављевић је рекао да висина стопе пореза на непокретност у Српцу износи 0,15 одсто, што је на нивоу претходних година и у складу са стопом коју примјењује већина локалних заједница.

- Када је ријеч о капацитетима у којима се обавља производна дјелатност, висина стопе износи 0,08 одсто и по томе смо повољнији од неких општина - казао је Драгосављевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана