У Српцу шију маске умјесто столњака и лутака

Дејан Јовичић
У Српцу шију маске умјесто столњака и лутака

СРБАЦ - Бројни привредни субјекти из србачке општине због епидемије вируса корона преоријентисали су своју производњу па умјесто памучног и другог рубља производе маске, а њиховим стопама кренуле су и чланице новооснованог Удружења жена Србац.

Тридесетак чланица овог удружења, своје шиваће машине ставиле се у функцију производње заштитне опреме за медицинске раднике, дјецу и социјално угрожене, иако су до јуче израђивале искључиво столњаке, чарапе, приглавке, крпене лутке и друге уникатне радове.

За неколико седмица сашиле су око 420 заштитних маски и 30 медицинских капа а како кажу, израђиваће их и даље, све док буду трајале ванредне мјере.

- Стопирали смо највећи дио активности удружења због пандемије али нисмо могли само сједити и мировати код куће док се наши суграђани боре са овом пошасти. Контактирали смо Дом здравља који је изразио жељу да им израдимо један број заштитних капа. Послали су нам узорак након чега смо прионуле на посао. Позвале смо и Центар за социјални рад који је рекао да им је потребан већи број маски за кориснике социјалне помоћи - испричала је директорица удружења Весна Смиљанић.

Додала је да је њихове маске добило 220 сиромашних и вишечланих породица а 50 маски је уручено дјеци без родитељског старања у Дјечијем дому “Рада Врањешевић” у Бањалуци. Око 150 маски подијелили су породицама својих чланова.

- Ово је била нова ситуација за све нас, али брзо смо се снашли. Радује нас кад видимо наше маске на лицима грађана, што је добар знак да се мјере поштују. Маске израђујемо и даље, кад год нас неко зовне и затражи нашу помоћ - рекла је Смиљанићева. 

На сличан гест одлучила се и позната србачка кројачица Славица Кресојевић која се шивањем бави већ десетак година. Она је посјетила Општинску управу у Српцу и поклонила 40 заштитних маски које је израдила у својој радионици.

- Ради се о двослојним маскама које су израђене од памучног платна и које су намијењене за вишекратну употребу, односно могу се прати и користити у дужем периоду. Веома ми је било драго кад сам чула да су маске добила дјеца са посебним потребама из удружења “Извор” - рекла је Славица.

Вриједну донацију у виду 20.000 маски упутила је и фирма “ФарСтар Медикал Огис” из Доње Лепенице код Српца а близу 700 маски донирале су и србачке текстилне фирме “Девић текстил”, “Ленатекс”, “Нинка” и “Бест текс”. Око 800 маски и 20 медицинских наочара уз помоћ донатора из Кине обезбиједио је спортиста Бранко Граховац а 1.089 маски пензионерима је уручио србачки Црвени крст. Стигла је и донација у виду дезинфекционих и других заштитних средстава од фирме “НБ-ЕКО” из Српца.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да је подршка удружења жена, привредника и других донатора од великог значаја јер и данас влада велика потражња за маскама и другом заштитном опремом које не могу сами набавити у довољним количинама.

- Маске смо већином подијелили медицинарима и радницима јавних и приватних предузећа који свакодневно долазе на посао за вријеме пандемије, затим лицима која су смјештена у карантин као и старијим, вишечланим и социјално угроженим домаћинствима - рекао је Драгосављевић.

Љековито биље

Период изолације један број чланица Удружења жена Србац искористио је да учествује у пројекту производње и прераде љековитог и ароматичног биља под покровитељством USAID/Sweden програма “Фарма два”.

На огледној парцели од око 500 квадратних метара, девет жена узгаја лаванду, тимијан, вријесак и друге биљне врсте од којих ће израђивати сапун, етерична уља и чајеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана