У Српцу први пут организована подјела пакетића за унучад погинулих бораца

Д. Ј.
У Српцу први пут организована подјела пакетића за унучад погинулих бораца

СРБАЦ - Борачка организација општине Србац организовала је протеклог викенда, први пут, подјелу пакетића за унучад погинулих бораца Војске Републике Српске, која је одржана у храму Васкрсења Господњег.

Иницијатор је био пензионисани педијатар и ратни начелник санитета Прве србачке лаке пјешадијске бригаде Милан Павловић, који је исказао жељу да комплетан износ средстава прикупљених на промоцији његове прве књиге “Ратне приче” поклони за набавку пакетића.

- На првом мјесту је била идеја да обновим сјећање на најљепши дио живота сваког човјека, а то је дјетињство и вријеме празника, око Светог Николе, када сва дјеца примају дарове. Сада је логичније да ове пакетиће уручујемо унуцима погинулих бораца него њиховој дјеци јер су они већ одрасли људи. Са дјецом сам у пракси провео пуних 35 година, а свима њима желим да буду здрави, весели и срећни и да буду добри ђаци јер је знање једно од највећих богатстава - рекао је Павловић.

Предсједник општинске борачке организације Горан Плотан рекао је да су успјели обезбиједити поклоне за 72 дјеце, а  на подјели је било присутно 67 и додао да су помоћ у набавци такође пружили општина Србац и приватно предузеће “АДС” Србац.

- Ова идеја ће заживјети и наредних година јер су њихови дједови дали живот за Српску. Ово је наш мали гест и сјећање на њихову погибију. Упућујем апел Борачкој организацији Републике Српске да овако нешто слично уврсти у свој програм рада за наредну годину - рекао је Плотан.

Захвалност Борачкој организацији на овом гесту упутио је Ненад Ждрња, син погинулог борца Гојка Ждрње, који је погинуо на ратишту 1991.

- Нисам имао ни годину када је мој отац погинуо. Драго ми је да Борачка организација није заборавила на породице погинулих бораца и свима нама овај гест, иако симболичан, много значи - казао је Ненад.

Протојереј Жељко Сарић је рекао да је било задовољство дочекати ову дјецу у њиховом храму јер црква као добар педагог и васпитач пред велике празнике све људе припрема за оно најважније, а то је брига о породици као стубу и цркве и друштва.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана