У Српцу ове године планирани бројни пројекти: Мјештани ишчекују обнову путева и фасада

Дејан Јовичић
У Српцу ове године планирани бројни пројекти: Мјештани ишчекују обнову путева и фасада

СРБАЦ - У осам србачких села и неколико градских улица до краја године биће асфалтирани путеви и паркинзи, а једном броју стамбених зграда биће суфинансирано уређење фасада, што ће мјештанима створити боље услове за живот.

Начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић каже да ће за десет пројеката путне инфраструктуре бити издвојено 874.000 КМ, а средства ће највећим дијелом обезбиједити Влада Републике Српске.

- У плану је реконструкција путева у Влакници, Србац Селу, Срђевићима, Дворинама, Ситнешима и Кукуљама, а биће модернизован и паркинг-простора код Ватрогасног дома и локалитету између Словенске зграде и Првомајске улице - рекао је Драгосављевић.

Од посебног значаја биће обнова пута од Гламочана до Бајинаца којег су прошле године девастирали камиони и тешке грађевинске машине, које су санирале савски насип, а имале су већу носивост терета од дозвољеног, због чега је у новембру одржан протестни скуп мјештана којем су присуствовали и представници општине.

Један дио оштећења је закрпљен, а најкритичнији дијелови у дужини од 1,2 километра биће потпуно реконструисани и пресвучени новим асфалтом.

- У завршној фази је избор извођача радова, што би требало да буде познато до краја фебруара, а очекујемо да радови почну најкасније до половине марта - истакао је Драгосављевић.

Одборник СДС-а Желимир Урић изразио је задовољство што се кренуло са рјешавањем овог проблема. Сматра да би пројекат реконструкције требало наставити и према Дугом Пољу и Бардачи, гдје су путеви такође у лошем стању.

- Позвао бих надлежне инспекције да обиђу и локалитет Стублаје у Бардачи, гдје власници локалних викендица, поред језера, ограђују своје објекте и тако поткопавају пут који служи и као насип - рекао је Урић.

Уз уређеније путеве и паркинге до краја године и најоштећеније стамбене зграде у ужој градској зони требало би да заблистају у новом руху, након што су одборници србачког парламента на фебруарској сједници подржали одлуку о суфинансирању естетског уређења фасада и побољшања енергетске ефикасности.

Замјеник начелника општине Србац, Владимир Гужвић рекао је да ће локална управа, након спроведеног јавног позива, учествовати у суфинансирању до максималних 40 одсто од укупне вриједности радова, односно до 7.000 КМ по пројекту.

- Суфинансирање се односи на малтерисање, бојење фасада, замјену столарије, постављање слојевите фасаде и топлотну изолацију кровова или таваница посљедње етаже. Утврђивање ранг-листе вршиће се по неколико критеријума, као што су проценат сопственог учешћа станара, година изградње објекта и локација у градској зони, плаћена комунална накнада, порез на непокретност и слично - рекао је Гужвић.

Одборник СНСД-а Бранко Граховац рекао је да ће ово бити велико финансијско растерећење за грађане.

- Многе зграде имају ову потребу и помоћ општине ће бити од великог значаја. Било је много несугласица у појединим заједницама етажних власника, али сада би требало сви да се уједине, јер могу средити своје објекте уз минимална средства - рекао је Граховац.

“Путеви РС”

“Путеви Републике Српске” кренуло је почетком фебруара са пројектом реконструкције и модернизације регионалног пута Србац - Прњаво - Теслић. Вриједност инвестиције је 26 милиона КМ са ПДВ-ом, а радови ће се изводити у дужини од 82,9 километара. У сарадњи са “Путевима РС” планирана је и изградња прве кружне раскрснице у Српцу, а у току је процес експропријације земљишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана