У Српцу настављена хуманитарна акција “Кућа од срца”: Шпирићи све ближе усељењу у нови дом

Дејан Јовичић
У Српцу настављена хуманитарна акција “Кућа од срца”: Шпирићи све ближе усељењу у нови дом

СРБАЦ - Петочлана породица Јове Шпирића из Старог Мартинца код Српца, чију кућу је Врбас до сада поплавио чак седам пута, могла би коначно да добије нормалније услове за живот, јер је изградња њихове нове куће ушла у завршну фазу.

Хуманитарна акција под називом “Кућа од срца”, коју су покренули мјештани Старог Мартинца и Ножичког настављена је ових дана након паузе због пандемије вируса корона, а тренутно кућу малтеришу, након чега ће почети унутрашње уређење.

Један од координатора акције Мирослав Ћетојевић каже да је кућа покривена још прошле године а недавно је завршено постављање електро и водоводних инсталација.

- Радови су почели још прије годину дана и планирали смо да све завршимо до прошле зиме, али нисмо прикупили довољно средстава. Ове године нас је епидемија омела да раније наставимо са изградњом, али је важно да смо почели и надамо се да ће до ове зиме све бити спремно за усељење - рекао је Ћетојевић.

Он подсјећа да су акцију до сада подржали бројни донатори из цијеле србачке општине, који су помогли набавку грађевинског материјала, а међу њима се посебно истичу Шумска управа из Српца и општина Србац, која је за ове намјене из буџета издвојила 2.000 КМ.

- Многи желе да помогну, без намјере да се јавно експонирају па нам се тако јавио један донатор који је желио остати анониман и обезбиједио цемент, креч и љепило за плафоне. Мајстори из села су такође показали жељу да учествују добровољно, а и домаћин Јово је вјешт у грађевинским радовима и активно помаже - истакао је Ћетојевић.

Нова кућа Шпирића ће имати четири собе са дневним боравком и купатилом и што је најважније, биће на безбједној удаљености од евентуалних поплава.

- Стара кућа нам се налази у плавном дијелу Врбаса и готово сваке године нам је улазила вода у просторије. Крпили смо оштећења док смо могли, али све је већ трошно и у њу више не вриједи улагати. Скупили смо новац за куповину плаца, али за изградњу куће нисмо имали довољно. Комшије и пријатељи из села су нам понудили помоћ и много им хвала што су препознали нашу муку - рекао је Јово, који је избјегао са супругом током рата из Доњег Вакуфа и скрасио се у овом србачком селу. Ту је стекао троје дјеце, за које су потребна значајна средства, како за школовање тако и за храну и гардеробу.

Једна плата

Шпирићи живе од једне плате јер је у породици запослена само мајка Рада, док Јово ради повремене послове за дневницу, тако да нису били у могућности да ријеше своје стамбено питање.

Сви они који желе да новчано помогну овој породици могу се јавити координаторима акције Дарку Ћетојевићу на број телефона 065/286-880 или Мирославу Ћетојевићу на телефон 066/422-452.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана