У Српцу бесплатним учлањењима подстиче читалачке навике: Од малих ногу у чаробном свијету књиге

Дејан Јовичић
У Српцу бесплатним учлањењима подстиче читалачке навике: Од малих ногу у чаробном свијету књиге

СРБАЦ - Од најранијег дјетињства дјеца треба да развијају читалачке навике јер ће им то помоћи да боље упознају и разумију свијет око себе, савладају језичке и комуникацијске вјештине, развију емпатију и критичко мишљење, што је важно у данашњем времену, када су претјерано изложени разним садржајима на електронским уређајима.

Рекао је то директор Народне библиотеке из Српца Бранко Савановић који је ових дана уручио бесплатну чланску карту за библиотеку у новој школској години за 237 ученика првих разреда основних и средњих школа из те локалне заједнице.

Савановић је истакао да на тај начин желе да младима усаде љубав према књизи и додао да сваке године награђују учлањењем и школска одјељења која остваре најбољи просјек оцјена на крају првог полугодишта, а право на бесплатну годишњу чланску карту имају и малишани из вртића и дјеца са посебним потребама из удружења “Извор”.

- Како бисмо дјецу од малих ногу увели у магични свијет књига и културно их уздигли и освијестили, потписали смо недавно и протокол о сарадњи са вртићем, основном и средњом школом из Српца, а у плану је и организација заједничких манифестација, предавања, радионица, књижевних промоција и изложби, што ће имати позитиван утицај на њихово васпитање и образовање - истакао је Савановић.

Србачка библиотека располаже фондом од 32.500 књига, међу којима се посебно издваја литература за најмлађе у склопу Дјечијег одјељења.

- У саставу библиотеке налази се и Центар за изучавање руског језика који је најобимнији по насловима на руском језику од свих 13 центара које је основала Руска хуманитарна мисија за Балкан, а посебно се издваја по богатој литератури за дјецу и омладину. Располажемо и богатом Завичајном збирком, гдје међу ауторима има талентованих младих писаца из Српца који су освајали значајне књижевне награде, што потврђује колико је важно да дјеца заволе књигу у најранијем добу - истакао је Савановић.

Према његовим ријечима, од око 750 редовних чланова библиотеке, више од половине чине ученици и студенти.

- Већ неколико година награђујемо најактивније чланове библиотеке за које организујемо свечани пријем и веома сам срећан што међу њима предњаче млади. Увели смо категорије најмлађег и најстаријег активног читаоца и најредовније чланове основних и средњих школа. Награде добијају и породице које су прочитале највише књига и које својој дјеци непрестано усађују љубав према читању - нагласио је Савановић.

Народна библиотека из Српца планира да и наредне године, током светосавских празника, организује учлањење по промотивној цијени од марку, а годишњу чланску карту је током овогодишње акције добило око 220 чланова.

Вртић

У оквиру Седмице књиге србачку библиотеку наредне седмице ће посјетити полазници вртића “Наша радост” који ће се упознати са радом Дјечијег одјељења. Они ће са библиотекарима разговарати о важности књиге у социјалном, интелектуалном и емоционалном развоју дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана