У Сребреници се излио Зелени Јадар, у Зворнику се ријеке вратиле у корита

ГС
У Сребреници се излио Зелени Јадар, у Зворнику се ријеке вратиле у корита

СРЕБРЕНИЦА, ЗВОРНИК- Киша која је 40 часова непрекидно падaла на подручју Сребренице изазвала је појаву бујица и пораст водотокова, а Зелени Јадар поплавио је неколико десетина хектара пољопривредних површина, фарму за тов пилића, као и неколико штала и помоћних објеката.

У метеоролошкој станици у Сребреници Срни су рекли да је у посљедња 24 часа пало стотину литара кише по метру квадратном, што је рекорд у посљедњих 12 година од када се врше та мјерења у овом мјесту.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности ове општине Бего Бектић рекао је да се излио Зелени Јадар и да пријети и фарми крава и бикова, те да су због поплаве непроходни локални путеви од Зеленог Јадра према Шубину и Слаповићима.
Бектић каже да је синоћ ангажована грађевинска механизација и уклоњена су стабла која су била пала у корито рјечице Крижевице у Поточарима, гдје је постојала пријетња да буде зачепљено њено корито и да се излије.

Очишћен је и улаз у колектор у насељу Црвена ријека.

Према ријечима Бектића, остали водотокови на подручју сребреничке општине су у стагнацији, нису се излили из корита и још нема појаве клизишта.

Екипе цивилне заштите општине Сребреница стално су на терену и прате ситуацију.

С друге стране, ситуација се смирује у Зворнику гдје су јуче били поплављени путреви и дворишта у неколико насеља.

- Сви магистрални и регионални путеви на подручју у надлежности Полицијске управе Зворник проходни су, али је саобраћај на неким дионицама отежан - потврдио је Срни портпарол ове управе Миљан Бобар.

Из предузећа "Зворник путеви" саопштено је да је на дионици Тишћа-Шековићи, у мјесту Бјлашница, оштећен мост, те да се саобраћај због наноса и муља отежано одвија на дијелу пута Дрињача-Кушлат-Коњевић Поље.

Екипе овог предузећа су на терену и оспособљавају путне правце на којима је отежано одвијање саобраћаја.

Руководилац Службе цивилне заштите града Зворника Рајко Јурошевић рекао је да су се Сапна и Хоча повукле у корита и да ће, уколико и данас буде падавина, моћи да их апсорбују без веће опасности од изливања.

Говорећи о јучерашњем поплавном таласу ових ријека, Јурошевић је навео да је пријављен велики број случајева уласка воде у економска дворишта и подруме домаћинстава на плавном дијелу ових ријека.

-Увјерићемо се данас у размјере поплавног дијела Сапне и Хоче и евидентирати стваран број поплављених објеката, а истовремено подијелити пумпе за исцрпљивање воде - рекао је Јурошевић.
Он је додао да је проток Дрине на Хидроелектрани "Мали Зворник" 1.207 метара кубних у секунди, што не представља опасност за изливање ове ријеке из корита.

- На магистралним и регионалним путевима Сарајевско-романијске и Горњодринске регије нема изливања воде на коловоз која би ометала одвијања саобраћаја, али има мањих одрона због обилних падавина у протекла 24 часа - рекао је за Срну директор предузећа "Романијапутеви" Драган Булошчић.
Он је навео да су екипе овог предузећа од раних јутарњих часова на терену и да отклањају одроне са коловоза.

Према његовим ријечима, возачима се препоручује појачан опрез на дионицама у усјецима.

Озрен Ђурић из "Вода Српске" рекао је у Јутарњем програму РТРС-а да је дошло до раста водостаја Врбаса у Бањалуци, јер је јуче ХЕ Бочац извршила контролисано испуштање воде из акумулације.

- На осталим главним водотоцима, као што су Уна, Укрина, Босна, Дрина, Сава нису забиљежени водостаји који су близу проглашења редовне одбране од поплава - рекао је Ћурић.

Шеф одсјека Цивилне заштите Републике Српске Младен Ћућун рекао је за РТРС да грађани Бањалуке који живе уз слив ријеке Врбас немају разлога за забринутост јер је водостај јутрос испод два метра, а водостај Врбање испод 1,8 метара.

Поплаве су погодиле и ФБиХ.

У потпуности је обустављен саобраћај на дијелу магистралног пута Тузла – Сарајево због великог клизишта које је покренуто у мјесту Витаљ код Кладња. Кладањ је најпогођеније подручје јучерашњим поплавама, гдје је штета нанесена на путној инфраструктри, мостовима, стамбеним објектима те пољопривредним земљиштима. Тачан износ материјалне штете ће бити утврђен накнадно, а почетак санације посљедица се очекује већ данас.

- Током ноћи водостаји су били у знатном опадању, али јутрос од седам сати с новим падавима се осјети благи пораст. Све екипе су на терену, пратимо ситуацију и предузимамо мјере - казао је за портал Кликс начелник Кладња Јусуф Чавкуновић.

У Живиницама су поплаве направиле велике проблеме. Многе куће су под водом, а у мјесту Подгајеви водена бујица уништила је једну кућу.

Поплаве су погодиле и шире подручје Сребреника, а дан касније ситуације је знатно смиренија. Посљедице од јуче се огледају у плављењу више од 200 дулума пољопривредног земљишта те оквирно 20 стамбених објеката у којима се и данас налази вода.

Када је ријеч о Грачаници из тамошње Градске службе цивилне заштите рекли су да је јуче у долини ријеке Спрече дошло до плављења 80 хектара пољопривредног земљишта које се налази под водом. Сада пријетњу представља ријека Спреча чији је водостај на мјерном мјесту Карановац порастао за 70 центиметара.

Када је ријеч о Тузли, из Кантонаналне управе цивилне заштите наводе да је у протекла 24 сата од грађана пријављено је урушавање потока на подручју Тракиловића, Бојића и мјесне заједнице Букиње који води према Дивковићима.

На подручју Калесије Спреча се излила у реону Спречког поља. Осим ријеке Спрече проблеме праве Грибаја те локалне ријеке које су оштетиле више локалних путева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана