У србачкој породици Вујић родитељи и три кћерке стоматолози

Дејан Јовичић
У србачкој породици Вујић родитељи и три кћерке стоматолози

Србац - Ријетке су породице на нашим просторима у којима сви њихови чланови имају исто звање, али управо је то случај у петочланој породици Зорана и Евице Вујић из Српца, гдје су сви одреда стоматолози.

Из љубави према овој медицинској грани родила се и љубав између ових брачних другова, који су се прије више од четири деценије упознали у Српцу. Након што је Евица дошла из Загреба, као млад и перспективан стоматолог почела је да ради у Зорановом родном граду.

Стекли су три кћерке, Љубицу (39), Зорану (37) и Ивану (33), које су пошле стопама родитеља и такође завршиле стоматологију, а отишле су и корак даље јер су стицале висока медицинска звања широм Европе. Љубица је тако специјалиста ортодонт, а Зорана специјалиста оралне хирургије, и обје су завршиле специјализацију у Москви, док је Ивана специјализирала протетику, а школовала се у Бањалуци и Грацу. Све три сестре раде у приватној амбуланти "Вујић" у Бањалуци, а повремено им помаже мајка Евица која је већ три године у пензији.

- Наше кћерке су захваљујући нама завољеле стоматологију и изабрале је за животни позив. Посао обављају са задовољством, имају много пацијената, а опет нађу довољно времена и за приватни живот, јер су све три удате и засновале су своје породице. Имам чак седморо унучади, због чега сам најсрећнији човјек на свијету - рекао је Зоран.

Он се стоматологијом бави већ готово пет деценија и један је од оснивача Удружења приватних доктора стоматологије РС. Био је и у највишим органима Коморе доктора стоматологије РС, гдје је и сада члан Управног одбора.

Од ове институције је прије неколико дана добио Хипократово признање, које представља награду за животно дјело за постигнуте врхунске резултате у дугогодишњем раду.

- Активан сам у раду коморе још од првог дана њеног оснивања и ово доживљавам као признање за допринос у развоју стоматологије, како у Бањалуци, тако и у Републици Српској - рекао је Вујић.

Радно искуство је стицао у србачком Дому здравља, одакле је отишао у Словенију, гдје је неколико година радио у фабрици лијекова "Крка" у Новом Месту. Пут га је након тога навео у Бањалуку, гдје је отворио приватну амбуланту у којој је радила супруга Евица, а за себе је адаптирао амбуланту у породичној кући у Српцу. Данас живе на релацији Србац - Бањалука и још не планирају да дигну руке од посла у струци.

- Иако сам већ увелико у пензији, и данас имам пацијената који ми знају у пола ноћи закуцати на врата због јаких болова. Свима изађем у сусрет, а многима нисам наплатио услугу јер доста људи живи у немаштини. Као рођени Српчанин, који у свом граду има много пријатеља и познаника, то ми је и нека обавеза да им помогнем на такав начин - казао је Вујић.

Амбуланте у школама

Зоран Вујић сматра да у Српцу тренутно има довољан број стоматолога који могу покрити здравствене потребе становништва. Он изражава наду да ће у овој општини једног дана опет заживјети пракса отварања амбуланти у основним школама, јер је то, по његовом мишљењу, био најбољи вид очувања оралне хигијене код дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана