У Слатини ниче дрворед пријатељства

Данијела Стоканић
У Слатини ниче дрворед пријатељства

Лакташи - Садњом првог дрвета у будућем дрвореду пријатељства, који ће красити двориште Основне школе "Холандија" у Слатини, јуче је под слоганом "Ја сам са природом" почело обиљежавање 5. јуна - Свјетског дана заштите животне средине.

Централни дио манифестације одржан је у заштићеном подручју Парк-шума "Слатина" код Лакташа, а у организацији Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС, а у оквиру пројекта "Енергетска ефикасност".

Према ријечима више стручне сараднице за заштиту природе у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Жељке Стојичић, циљ ове манифестације јесте повезивање људи са природом, промоција заштићених подручја, те подизање еколошке свијести.

- Влада РС је прошле године Парк-шуму "Слатина" у општини Лакташи прогласила новим заштићеним подручјем које је додијељено на кориштење Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" - подсјетила је Стојичићева.

Замјеник начелника општине Лакташи Мирослав Коџоман истакао је да је општина укључена у овај пројекат у смислу заштите и очувања природне средине.

- У интересу општине је да се Парк-шума "Слатина", површине 40 хектара, у свим својим капацитетима стави у функцију здравственог туризма, а у будућности и комерцијалног туризма - рекао је Коџоман.

Директор ОШ "Холандија" у Слатини Новислав Тепић казао је да дрво пријатељства има вишеструки значај, и то да украси овај амбијент, еколошку оазу ове установе и Бање Слатина. Помоћник директора за медицинска питања Завода Сњежана Новаковић-Бурсаћ казала је да је рехабилитација и унапређење заштите здравља повезано са кориштењем природних ресурса.

- На овом шумском заштићеном подручју планирамо да развијемо додатне садржаје за рехабилитацију кардиоваскуларних пацијената, за програме лијечења ендокринолошких обољења - рекла је Бурсаћева.

Шумско газдинство Бањалука донирало је 60 садница ради уређења дворишта ОШ "Холандија". Директор овог газдинства Велибор Станић је истакао да је велики значај шума и шумских екосистема у заштити животне средине, јер улагање у животну средину представља улагање у будућност.

Овој манифестацији присуствовао је и директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Слободан Наградић. Обиљежавање Свјетског дана животне средине у Српској одвија се уз подршку Развојног програма УН (УНДП) и Програма заштите животне средине УН (УНЕП).

Угљевик

Садњом цвијећа на тргу у Угљевику јуче су Свјетски дан заштите животне средине обиљежили и малишани из локалног вртића "Душко Радовић" и ученици ОШ "Алекса Шантић". Начелник општине Василије Перић подсјетио је да је овај крај познат по угљу и производњи електричне енергије, што значајно утиче на животну средину.

- Посебно ми је задовољство што се ове године гради постројење за одсумпоравање и уграђује електрофилтер захваљујући чему ћемо имати бољи ваздух - навео је Перић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана