У школи иконописања 50 полазника

Срна
У школи иконописања 50 полазника

Источно Сарајево - У Источном Сарајеву је у току тромјесечна школа иконописања у којој се око 50 полазника разних узраста, осим осликавања икона, учи и техникама лијепог писања и позлате.

Школа ради у двије групе, од којих су у једној основци и средњошколци који ове године први пут учествују у школи иконописања, а у другој групи су они полазници који су школу иконописања похађали и ранијих година.

Професор Горан Јанићијевић са Академије за рестаурацију и конзервацију при Српској православној цркви у Београду, који сваког мјесеца са полазницима школе ради по 4-5 дана, рекао је Срни да је акценат на раду са млађом популацијом током којег се стичу прва искуства из те области - упознавање са технологијом и принципима сликања.

Према његовим ријечима, старија група полазника ради копирање икона као умјетничких дјела са територије Митрополије дабробосанске.

"Школа иконописања је већ постала традиција. Она је већ извјесна културолошка будућност на овим просторима, што је скоро изненађујуће ако се зна да у цијелом свијету опада интересовање за бављење умјетношћу", истиче Јанићијевић.

Он сматра да интересовање полазника школе даје основу за оптимизам да су људи спремни да његују своје коријене.

Александра Клисаура, студент завршне године на Смјеру за црквену умјетност и сликарство при Православном богословском факултету у Фочи, која уз помоћ професора Јанићијевића руководи школом, наводи да је школа почела са радом у новембру прошле године у оквиру Православног центра за младе и да, са повремени прекидима, у Источном Сарајеву ради од новембра 2009. године.

"У оквиру школе иконописања одржавају се и часови калиграфије, позлате и још неких техника потребних ономе ко се бави иконописањем. Похађање школе је бесплатно, као и материјал који се користи", наглашава Клисура за Срну.

Према њеном мишљењу, ова школа је битна за развој духовности младих и приближавања црквеном животу.

Парох новосарајевски јереј Младен Дробњак истиче да су полазници школе као узорак за израду икона узели по једну икону из Музеја Митрополије дабробосанске.

Он најављује да ће њихови радови, када буду завршени, бити изложени на изложби под називом "Трагом баштине Митрополије дабробосанске", која би требало да буде постављена након Васкрса.

"Очекујемо да ће локалне институције препознати значај рада ове школе и да ће јој дати финансијску и другу подршку", рекао је Дробњак за Срну.

Организатор школе је Православни центар за младе Митрополије дабробосанске Свети Петар Сарајевски, а подржана је од Министарства иностраних послова Србије, односно његове Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Министарства културе и информисања Србије, Министарство за људска права и избјеглице БиХ и Општине Источно Ново Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана