У септембру наставак истраживања локалитета Призрен код Мркоњић Града

Срна
У септембру наставак истраживања локалитета Призрен код Мркоњић Града

Бањалука - Истраживање локалитета Призрен код Мркоњић Града биће настављено у септембру, одлучено је на састанку представника ове општине и Музеја Републике Српске.

Према досадашњем археолошком истраживању тог локалитета, постоји могућност да је ријеч о утврђеној резиденцији или манастиру.


"Украшени комади допрозорника, те величина централног објекта указују на његов луксузан карактер и могућност да је ријеч о утврђеној резиденцији, а то да је ријеч о манастиру, поткрепљују налази тесаника од седере, нарочито тесаника клинастог облика, споља заобљене и омалтерисане, који су очигледно били дио лучног зида, сасвим могуће апсиде неке црквице", саопштено је из Музеја Републике Српске.

Истакнуто је да локалитет Призрен има изузетну вриједност за општину Мркоњић Град, нарочито са аспекта његовог културно-историјског и природног потенцијала који би неизоставно требао бити уткан и кориштен у оквиру будуће туристичке понуде општине.

Археолог Музеја Републике Српске и руководилац истраживања на Призрену Горан Симоновић каже да је предуслов за то завршетак систематских археолошких истраживања, конзервација покретних налаза и откривених дијелова архитектуре.

"Након тога, слиједила би музејска обрада пронађене грађе, као и мултидисциплинарна интерпретација резултата истраживања и археолошких налаза. Финална сазнања о историји археолошког локалитета Призрена били би обједињена и сабрана у јединственој монографији", додао је Симоновић.

Према његовим ријечима, након тога, сва пронађена грађа и сазнања била би спремна за излагање и различите врсте презентације.

Састанку, који је одржан протекле седмице, присуствовали су директор Музеја Републике Српске Миладин Савић, археолог и виши кустос Музеја Републике Српске Горан Симоновић, начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић и предсједник Скупштине општине Миленко Милекић.

Домаћин састанка, који је одржан у "Визиторском центру" у Горњој Пецкој, био је Боро Марић, један од оснивача невладине организације "Гринвејс" /Греенњаџс/, која управља Центром.

Након састанка, уприличен је обилазак локалитета Призрен, на којем је Музеј Републике Српске од 2011. до 2015. године реализовао пет фаза систематског археолошког истраживања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана