У Шамцу отворена етно-изложба

Срна
У Шамцу отворена етно-изложба

ШАМАЦ - Чланице Кола српских сестара “Косовка дјевојка” су, поводом Видовдана, уприличиле етно-изложбу изложбено-продајно карактера и приредиле пригодан програм за Шамчане.

Почетак изложбе, која је отворена у просторијама Кола, озваничен је традиционалном косовском пјесмом, а затим су презентоване украсне хаљине, пешкири и столњаци.

Предсједник Кола српских сестара “Косовка дјевојка” Ана Симеуновић рекла је Срни да је тема изложбе склоност српске жене за лијепим, која је изражена у свим предметима које је радила.

“Радила сам на крају дана након свих послова по кући. Тада сам се препуштала тклачаком развоју, узимала вуну, платно, вез и израђивала предмете. Ти предмети јесу за свакодневну употребу, али су сви украшени”, рекла је Симеуновићева.

Она је навела да су чланице Кола прикупиле старе предмете, а трудиле су се да пронађу што старије.

“У исто вријеме, ту је заступљено и наше умијеће, пошто наше чланице имају секције за вез и ручне радове и настављају започету традицију”, каже Симеуновићева.

Симеуновићева истиче да је циљ изложбе осврнути се на нешто што чини српско национално биће.

“Ми, ваљда због тога што је тако присутно код нас, не показујемо довољно пажње и поштовања и не враћамо се ономе из прошлости, а што не смијемо никако заборавити - прво витештво, а друго склоност ка љепоти”, нагласила је Сименуновићева.

Она је указала да је витештво садржано у подвигу косовских јунака у њиховом чину да стану пред много силнијег непријатеља у одбрани Часног крста и слободе златне без обзира на свијест да се из те битке тешко може жив вратити.

“Сва та храброст и одлучност садржана је у стиху жХимне спрских јунакаж који гласи жОдлазимо да се не вратимож”, изјавила је Симеуновићева.

Сименуновићева је истакла да таква храброст краси мало народа, а код Срба је присутна кроз цијелу прошлост.

“Имамо је и у садашњости, али ми потомци не показујемо да смо превише захвални и не пружамо довољно части и захвалности”, сматра Симеуновићева.

Све чланице су биле обучене у униформисане хаљине са везом које су саме шиле прошле године када су имале обуку у шивењу, а ове године су их везом украсиле.

Изложба остаје отворена док има интересовања, а Шамчани ће је моћи погледати сваким радним даном од 18.00 до 20.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана